Readius: telefon és e-olvasó egyben

Readius: telefon és e-olvasó egyben

2008. január 23. 18:05, Szerda
A holland Polymer Vision elkészítette készülékét, amely egy telefon funkcióit és méretét nyújtja, miközben kihajtható kijelzőjével olvasási célokra is tökéletes. A cég egyszerűséget és sokoldalúságot ígér.

A "Readius" névre keresztelt megoldás gyakorlatilag egy mobiltelefonba zárt e-olvasó, amely mindkét célra megfelel. Összehajtott állapotban szinte semmiben nem különbözik egy hagyományos mobiltól, ám a viszonylag méretes kijelző kihajtható, ezzel pedig a különböző dokumentumokat is egyszerűen és kényelmesen elolvashatjuk.


A készülék elsősorban mérete, súlya és funkcionalitása miatt jelent előrelépést. Összehajtott állapotban nem tér el egy hagyományos mobiltelefontól, a 115x57x21 mm, valamint a 115 gramm súly teljesen átlagosnak számít, az akkumulátor működési ideje viszont 30 óra, ám ez csak akkor igaz, ha kizárólag olvasásra használjuk a készüléket. Az igazi érdekesség a kihajtható (összetekerhető) kijelző, amely 5 hüvelyes, azaz 13 centiméteres, fekete-fehér üzemmódjával pedig az olvasást segíti, ahogy azt az OLPC laptopjánál vagy az Amazon Kindle-nél is megfigyelhettük. Emellett persze a telefonálásról sem kell lemondanunk, az internetes kapcsolatról pedig vezetéknélküli (3G) elérés gondoskodik.


A cég tájékoztatása szerint a Readius az otthoni számítógéppel kombinálva alkalmas email, podcast, audiobook, valamint blog RSS-feedek létrehozására, illetve olvasására. Az internetes böngészés ugyanakkor nem elérhető, mivel az általuk alkalmazott megoldás a cég szerint jobban illeszkedik a mobil készülékekhez és hálózatokhoz. A hangsúly itt az egyszerűségen van - kiemelik, hogy más hasonló megoldások 50-nél is több gombbal érkeznek, míg a Readius összesen 8 gombot hordoz magán.

Ami az árat illeti, itt konkrét számot nem árultak el, ám a jelek szerint egy csúcskategóriás mobiltelefon szintje körül kell keresgélnünk. A hivatalos oldalon a képek mellett animáció is mutatja a készülék használatát, illetve a különböző üzemmódokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások