The Pirate Bay: vádat emelt az ügyész

The Pirate Bay: vádat emelt az ügyész

2008. február 1. 21:25, Péntek
Amint arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, az ügyben eljáró svéd ügyész vádat emelt a fájlcserélő oldal és annak vezetői ellen.

Hakan Roswall lépése a korábbi hírek miatt senkit sem lepett meg, tény azonban, hogy a The Pirate Bay vezetőinek nem árt most már kicsit komolyabban venniük az ügyet. A svéd ügyész a portált és annak működtetőit azzal vádolja, hogy lehetővé tették a felhasználók számára a szerzői jog által védett tartalmak, ezen belül is főleg filmek, zeneszámok és szoftverek csereberélését, és tevékenységükkel haszonra tettek szert.

"Mivel a The Pirate Bay üzemeltetését a vádlottak reklámbevételekből biztosítják, így nyugodtan kijelenthető, hogy anyagi szempontok alapján kihasználják a szerzői jog által védett műveket" - mondta Hakan Roswall. Az ügyész a vádiratba egy nagyon sok filmet, zeneszámot, zenei albumot és szoftvert felsoroló listát is belefoglalt, amelynek tartalmát bárki letölthette a honlap segítségével. A listán szerepel többek között 20 album, ezek között megtalálhatók a Beatles és Robbie Williams művei, valamint számos film és négy számítógépes játék.

A felperesek között van a Warner, az MGM, a Columbia Pictures, a 20th Century Fox, a Sony BMG, a Universal és az EMI. Az érintett konszerneknek február 29-ig kell jelezniük, hogy mekkora kártérítést követelnek a The Pirate Bay-től, illetve annak tulajdonosaitól. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a vádlottakat akkor akár egy évig terjedő börtön- vagy akár súlyos pénzbüntetést is kaphatnak.

Ennek ellenére a The Pirate Bay üzemeltetői továbbra sem foglalkoznak komolyan a perrel, magabiztosak, sőt a blogjukban még ki is figurázták az eljárást, mondván a 4620 oldalnyi iratcsomagot nem 640 euróért kellene árulnia a rendőrségnek, hanem PDF formátumban ingyen bárki számára elérhetővé tennie a világhálón.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások