Kiszivárgott a Vista SP1

Kiszivárgott a Vista SP1

2008. február 7. 17:02, Csütörtök
Ahogy az várható volt, kalózéknál megint nem bírtak magukkal, pláne azután, hogy a Microsoft bejelentette, egészen március közepéig várna a megjelenéssel. A fájlcserélő oldalakon széltében-hosszában terjed a javítócsomag.

A tegnap megjelent első beszámolók szerint a különböző népszerű torrentoldalakon egyszerre bukkant fel a Windows Server 2008 és a Windows Vista SP1, vagyis az asztali operációs rendszer első nagyobb javítócsomagja. Bár Redmondban elhatározták, hogy egy kisebb hiba miatt még további hat hetet várnak a hivatalos megjelenéssel, az RTM, vagyis a sokszorosításra kész verzió máris kiszivárgott és köszöni szépen, jól érzi magát a felhasználók számítógépein.

Az elkövetkező hat hetet ugyanis a mérnökök egy fontos hiba kijavításával töltenék, amely egyes esetekben a meglévő szoftveres meghajtók és az eszközök automatikus letiltását eredményezi a javítócsomag telepítése esetén. Bár a probléma megoldható az érintett meghajtók újratelepítésével, a Microsoft illetékesei úgy ítélték meg, hogy ki kell deríteni a hiba okát és csak ezt követően adhatják ki a kész javítócsomagot, hogy megelőzzék a tömeges negatív visszajelzéseket. Ez persze nem váltott ki nagy örömet a felhasználók és a cég partnerei részéről, akik közül sokan fejezték ki elégedetlenségüket a Vista hivatalos blogoldalán, ám a döntést egyelőre nem módosították, így marad a várakozás.

Aki viszont türelmetlen és vállalja az esetleges következményeket, az máris letöltheti a teljes, gyárilag frissített telepítőket, a Windows Server 2008 esetében egy 2,5 GB-os, a Vistánál pedig egy 2,9 GB-os .iso fájlt. Mivel ez utóbbi is újratelepíti a teljes rendszert, nyilván nem árt előtte elmenteni a fontos állományokat. Időközben azonban felbukkant a Vista SP1 kézi telepítője is, amelynek 32 bites változata valamivel több mint 400, a 64 bites verziója pedig 700 MB-ot tesz ki. Ezzel már mi magunk frissíthetjük a meglévő operációs rendszert, nem kell az adatok elvesztésétől tartanunk. A Microsoft a fejleményekre válaszul a szokásos figyelmeztetéssel intette óvatosságra a felhasználókat, miszerint a nemhivatalos forrásból származó példányok nem várt hibákat és veszélyeket rejthetnek magukban.

Ami magát a javítócsomagot, és annak tartalmát illeti, a ComputerWorld készített egy részletes összeállítást, felsorolva az általuk félig-meddig titkosnak nevezett újításokat. Kiemelik, hogy az aktiválatlan példányok a 30 nap lejárta után mindössze egy fekete háttérrel figyelmeztetik a felhasználót és nem lép életbe a csökkentett funkcionalitási üzemmód, mint ahogy nem is biztatják a tulajdonost lépten-nyomon a licenc beszerzésére. Javították viszont az eredeti OEM BIOS-hibát, amelynek kihasználásával legális példányt varázsolhattunk a kalózmásolatból, valamint a sokak által használt 2099-es dátum következményeit, amely szintén megbolondította a védelmet. Saját alapértelmezett keresőmotort választhatunk, az első indulásnál jelentkező rendszeroptimalizációt pedig átvariálták, hogy ne lassítsa be a rendszert rögtön a bootolás után.

A Vista SP1 változtatásainak teljes listáját a Microsoft oldalán tekinthetjük meg, több különböző formátumban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások