Hosszú életet jósol az Xbox 360-nak a Microsoft

Hosszú életet jósol az Xbox 360-nak a Microsoft

2008. február 12. 11:52, Kedd
Mintha megérintette volna a két nagyot a Nintendo Wii sikerének szele: most mindketten arról beszélnek, hogy az életciklust bőven ki lehet tolni, ráérünk még a váltásra.

Shane Kim, a Microsoft Game Studios alelnöke a D.I.C.E. 2008 elnevezésű találkozón beszélt a szoftvercég terveiről, pontosabban az általános elképzelésről. Konkrét dátumokról és részletekről ugyanis ezúttal nem esett szó, ám azt Kim világosan jelezte, hogy 2009-2010 táján nem várható egy újabb Xbox konzol megjelenése. Szerintük a mostani generációban bőven van még tartalék, így nincs szükség az újabb váltásra.

Érdekes, hogy Jack Tretton, a Sony elnöke tavaly hasonlóan vélekedett a kérdésről, kiemelve, hogy a PS3 annyira megelőzte a piacot, hogy igazából még csak az út elején járunk. Mintha a két nagy a Wii sikerei láttán úgy vélné, hogy a következő fejlesztéseknek nem a megjelenítésben és a hardverjellemzőkben kell nagyot alakítania, hanem a játékélmény területén, ahogy azt a Nintendo sikeresen megvalósította. Erről persze ilyen nyíltan nem beszélnek, ám világosan érezhető a vonakodás, ahogy a két rivális az esetleges újabb generációkkal kapcsolatosan nyilatkozik. A nagy nyilvánosság előtt azt éreztetik, hogy a korábbiaktól eltérő elképzeléseik vannak a piaci terjeszkedésről és a felhasználók igényeiről.


"Elsősorban stratégiai okokból, négy évvel az első Xbox előtt dobtuk piacra a második változatot. Véleményünk szerint a 360 nagyon hosszú élet elé néz. Ebben a tekintetben rendkívüli módon eltér az elődtől" - magyarázta az alelnök. Amennyiben a megszokott időintervallumok mentén haladnának, az utód 2010-ben jelenne meg, erre azonban most vajmi kevés esély mutatkozik. Mivel a Sony - pontosabban Ken Kutaragi - korábban 10 éves ciklusról beszélt, nem várható, hogy 2-3 éven belül bármelyik versenyző vadonatúj fejlesztésekkel jelentkezik.

Igaz, ez nem zárja ki a Wii-hez hasonló megoldások felbukkanását, erről azonban az érintettek - érthető módon - mélyen hallgatnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások