Ujjlenyomatokat vennének az EU-ba érkezőktől

Ujjlenyomatokat vennének az EU-ba érkezőktől

2008. február 14. 02:52, Csütörtök
Újabb, ezúttal a határőrizeti rendszerrel kapcsolatos javaslatokkal állt elő Brüsszelben Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa. A politikus a változtatással azt akarja elérni, hogy még nehezebb legyen a terroristák, a bűnözők és az illegális bevándorlók beutazása az Európai Unióba.


Franco Frattini
Frattini csomagja három fő részből áll. Az első szerint minden az EU-ba beutazó külföldi állampolgár személyes adatait rögzítenék és eltárolnák, valamint minden személytől vennének ujjlenyomatmintát is. A csomag második pontja alapján az EU egy olyan új nyilvántartást hozna létre, amelyben minden be- és kiutazó személy adatait tárolnák, így azonnal feltűnne az európai hatóságoknak, hogy ha valakinek lejárna a vízuma, de ennek ellenére továbbra is az Európai Unió területén marad. Az átvilágított külföldi állampolgárok akár hosszabb időre szóló tartózkodási és beutazási engedélyt is kaphatnának, azonban az ő ujjlenyomataikat szintén rögzítenék a hatóságok.

"Ezek az emberek képezik az illegális be­ván­dor­lók fő csoportját" - mondta Franco Frattini a tagországok belügy­minisz­tere­inek szlovéniai informális találkozóján.

Az igazságügyi biztos által előterjesztett tervezet harmadik pontja lehetővé tenné, hogy a közösség összegyűjthesse a harmadik országokból származó légiutasok személyes adatait is és létrehoznának egy külön európai biometrikus adatbázist, amelyben a beutazók ujjlenyomatait, arc- és íriszlenyomatait őriznék. Néhány európai repülőtéren - egyelőre kísérleti jelleggel - már tesztelik az új elektronikus határellenőrzési rendszert.

A Frattini által javasolt Eurosur határfelügyeleti rendszer több év alatt fokozatosan épülne ki és a határátkelőhelyek közötti szakaszokat ellenőrizné. Az Eurosur a Schengen-övezeten belüli nem uniós állampolgárok érkezésének és távozásának a pontos időpontját is rögzítené, illetve tárolná. A fejlesztés azonban csak azután kezdődhet meg, hogy ha az európai uniós tagállamok és az Európai Parlament megszavazták az előterjesztést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások