Online Flash játékok - a mindennapi addikciót add meg nekünk ma!

Online Flash játékok - a mindennapi addikciót add meg nekünk ma!

2008. február 16. 12:43, Szombat


Kezdünk kifogyni a tavaly őszi játékboom terméséből, viszont az idei első fecskék még nem nagyon akarnak megérkezni. Mit lehet mást tenni ilyen ínséges időkben, mint elkalandozni a már iparszerűen működő flashjátékok világába. Aki leragadt a pingvin-ütésnél vagy még egyáltalán nem ásta bele magát, azt komoly meglepetés éri majd.

Kivételesen a hétvégi ajánló nem egy konkrét játékot, hanem egy egész világot mutat be, ahol az egyszerű klikkelős játékoktól, a stratégián és az akción át, egészen komoly ügyességi és logikai kihívások elé is állítják az egyszeri számítógép-felhasználót. A játékokban többnyire egyetlen egy közös dolog van, mégpedig, hogy addiktívak, azaz függőséget okoznak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az orvosok szerint szenvedélybetegségnek azokat a visszatérően ismétlődő viselkedésformákat, szokásokat nevezzük, amelyeket valaki kényszeresen újra és újra végrehajt, s amelyek a személyre - és többnyire környezetére is - káros következményekkel járnak. Függőséget kialakíthatnak kémiai szerek, ezt a fajta szenvedélybetegséget nevezzük drogfüggőségnek, de függeni lehet valamilyen viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses függőségeknek nevezzük. A viselkedéses addikciók közé soroljuk a játékszenvedélyt (gambling), a számítógépes (vagy egyéb) játékoktól való függőséget, az internet-függőséget, a video-függőséget, a szex-addikciót, a kleptomániát, a kényszeres pénzköltést (vásárlási kényszer), a pornográfiához való hozzászokást, a kényszeres evést és még sok hasonló, az egészséget és a környezetet károsító viselkedésformát.

Aki ennek ellenére megkockáztatja őket, az legyen erős, hiszen minél egyszerűbb egy játék, annál biztosabb, hogy hosszú órákra rabul ejti a legtöbb embert. Erre a hatásra csak ráerősít, hogy az utóbbi években már nem csak úgy szétszórva találhatóak meg ezek a játékok a neten, hanem külön kis céhekbe tömörülve ontják a lelkes fejlesztők szinte naponta az új és egyre jobb minőségű játékokat. Az egyik legismertebb fejlesztőcsapatot, az Armor Games-t például egy jelenleg 28 éves kaliforniai fiatalember, Daniel McNeely hívta életre pár éve. Azóta sok-sok flash guru és programozó csatlakozott hozzá és jelenleg már több mint 200 teljesen saját és további 300 befogadott játékkal kedveskednek a netezőknek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A híresebb fejlesztő csapatoknál jóval érdekesebbek viszont a flash játék gyűjtőszájtok. Ezeken az oldalakon kategóriákra bontva, műfajonként találhatja meg mindenki a neki legjobban tetsző játékokat. Regisztráció nélkül is működnek többnyire ezek az oldalak, igaz ilyenkor a toplista és egyéb extra funkciók nem elérhetőek. Mivel se szeri, se száma az ilyen gyűjtőoldalaknak, ezért nem igyekszem felsorolni őket, hanem inkább az egyik klasszikus darabot mutatom be, a Kongregate-et.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások