Franciaország is online házkutatásokat tervez

Franciaország is online házkutatásokat tervez

2008. március 2. 11:19, Vasárnap
Svájc, Németország és Ausztria után egy újabb európai állam, Franciaország is komolyan fontolgatja az ilyen internetes akciók bevezetését.

Ugyan maga az ötlet abszurdnak tűnik, de nagyon is komolyan gondolják a vezető politikusok és mivel a magánélethez fűződő jog alapvető emberi jog, egyáltalán nem volt mindegy, hogy miként dönt a Német Alkotmánybíróság az online házkutatások kérdésében. Az ítélet megszületett, az ilyen akciók csak bírói engedéllyel és csak vészhelyzetben hajthatók végre, egyébként alkotmányellenesek. Amint azt tudni lehetett, a döntésnek komoly hatásai lehetnek más országok joggyakorlatára is.

A kérdés az volt, hogy meddig mehet el az állam és hogy a biztonságra, illetve a terrorizmus vagy a pedofília elleni harcra hivatkozva megsértheti-e az állampolgárai és a lakosai alapvető emberi jogait. Nos, maga az ötlet időközben megtetszett Michele Alliot-Marie francia belügyminiszternek is, aki már javában készíti az ilyen akciókat engedélyező jogszabály-tervezetet. A Le Monde című francia napilapban megjelent írás szerint a Michele Alliot-Marie tavasszal akarja benyújtani a törvénycsomagját, amelynek célja hivatalosan a francia belbiztonság erősítése lenne.

A részletek alig szivárogtak ki, azt azonban már tudni lehet, hogy az online házkutatások végrehajtásához Franciaországban mindenképpen szükség lesz bírói engedélyre. Ennek ellenére a franciák aggódnak, mert korábban is voltak titkos lehallgatási ügyek és amint a kommentár írója megjegyezte: "a szabályok áthágására való csábítás most is erős lehet." Persze ebben a kérdésben, ha valóban meg is születik az új törvény, a Francia Alkotmánybíróság mondja majd ki az utolsó szót.

Mint ismeretes, az online házkutatások ötlete először Svájcban merült fel, majd Németországban is népszerűvé vált. Az osztrák belügyminiszter ugyanakkor tavaly augusztus végén jelezte, hogy országa kivár a kérdésben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások