Fókuszálás képkészítés után

Fókuszálás képkészítés után

2008. február 29. 17:42, Péntek
A fényképezés legrégibb, leggyakoribb problémáinak egyike, ha egy általunk készített fotón nem odakerült a fókusz ahova kellene.

A szilicíum-völgyi Refocus Imaging technológiája ezt a gondot hivatott megoldani. A cég a fényképezőgépeket egy speciális lencsével egészítené ki, és a kapott adatokat új módon dolgozná fel. Ezáltal lehetőséget nyújtanának arra, hogy a fotósok képeiket kijavítsák, illetve a néző kezébe adják a fókusz kiválasztásának lehetőségét. "A fényképezőgépekben lévő fizikai eszközök nagyban korlátozzák a teljesítményt" - nyilatkozta a CNetnek Ren Ng, a cég vezetője. "Ami mi csinálunk az jóval több egy kétdimenziós felvételnél. A fény összegyűjtése után szoftveresen végezzük el azt, amit egyébként a hardver csinálna meg." Közlése szerint a technológia nagyban javítja a termékek teljesítményét, így remélik, hogy azt el tudják adni a fényképezőgép gyártó cégeknek.


A hírben látható néhány példa a Refocus Imaging technológiájának működésére. A képek mellett lévő sávon tetszés szerint állíthatjuk be a fókuszt, de a fotón lévő háttérre vagy személyre, illetve a kép valamely részére klikkelve is átpozícionálhatjuk azt. Ng közlése szerint a technikának számtalan előnye van. Elsőként, mivel exponálás után is állíthatunk a fókuszon, így felgyorsítja a képkészítés folyamatát, nem kell megvárnunk, mig a mechanika élesre állítja a témát. Másodsorban kiválóan finomhangolhatók a képek, a mélységélességgel játszva a fotósok pontosan úgy állíthatják be a képet, ahogy azt elképzelték.

Ng úgy gondol a technikára, mint a felsőkategóriás gépek nyers képeire, mely közvetlenül a szenzor rögzítette információt tartalmazza RAW formátumban. "Ez ráadásul jóval több adatot tartalmaz annál, olyan kreatív lehetőségeket nyit meg, amiket ma még elképzelni sem tudunk." Közlése szerint szintén előny, hogy a technológia jobban működik kevés fénynél. Azáltal, hogy a fény optikai jellemzőit egy számítógép, és nem pedig a kamera lencséi alakítják át, kijavíthatók az aberrációk, javítható a lencsék élessége, kontrasztja, és csökkenthető azok gyártási költsége.

Persze nincsen ingyen ebéd, vannak hátrányok is. A legfontosabb, hogy - mint a minapi 3D fejlesztésnél - a hagyományosnál jóval nagyobb feldolgozási teljesítményt igényel. Tekintve a folyamatosan gyorsuló chipeket, Ng emiatt nem aggódik. Második nagy hátrány, hogy a tökéletes képhez nem használható fel a képszenzor teljes felbontása. A veszteség arányát nem közölte, de leszögezte, hogy a leggyakoribb 10 x 15 centis nyomatok minden gond nélkül elkészíthetők.


Még az 1990-es években volt egy kutatási projekt, melynek keretében száz kamerát irányítottak egy témára, majd a végeredményt egyetlen képben egyesítették. Ng szerint a Refocus Imaging technológiájával ugyanez a tömörítés ma már egyetlen fényképezőgéppel végrehajtható. **** A vállalat csak egyike azoknak a cégeknek, melyek azt próbálják kihasználni, hogy jóval több információt rögzít egy fényképezőgép annál, mint ami végülis megadott beállításokon át egy fotóvá alakul. Ng analógiaként a fotókat egy röntgenfelvételhez hasonlította, saját megoldásukat pedig egy CT vizsgálatként, ahol az orvos a beteg testébe bármilyen irányból belenézhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások