Franciaországban tilos a tanárok online osztályozása

Franciaországban tilos a tanárok online osztályozása

2008. március 5. 06:34, Szerda
Egy párizsi bíróság a korábbi németországi döntéssel szöges ellentétes ítéletet hozott, amikor az oktatást zavaró cselekedetnek minősítette a francia pedagógusok internetes minősítését.

A Tribunal des Grande Instance indoklása szerint az információs és véleményszabadság gyakorlása nem sérthet más jogokat és megvannak a maga határai. Ezekben az esetekben azonban átlépte ezeket, mivel a tanárok online osztályozása megzavarta az oktatást normális menetét. A Note2be nevű oldalon több ezer francia diák minősítette rendszeresen a tanárait, az oldal naponta 150 000 látogatóval büszkélkedhetett. A párizsi bíróság ítélete alapján a jövőben egyetlen oktatót sem lehet név szerint minősíteni vagy sértegetni - még a fórumokban sem. A diákok kizárólag iskoláikról mondhatják el a véleményüket.

A Note2be köteles kifizetni a perköltségeket, 3000 eurós kártérítést kell fizetnie a szakmai szövetségnek, és ezen felül jelképes egy-egy eurót az érintett 30 tanárnak, azonban nem zárták be. A bíróság minden további nap esetében, amelyen újabb törvénysértés történik, további 1000 euróra bünteti a portált működtetőit. Xavier Darcos francia oktatási miniszter elégtételnek nevezte a döntést, Nathalie Beslay, a Note2be jogi tanácsadója viszont koránt sem elégedett, mivel szerinte az interneten bevett szokás, hogy a felhasználók kiegészítik a tartalmat. Éppen ezért úgy vélte, hogy a bíróság az ügyben nem volt pártatlan a véleményszabadságot és az világhálót érintő kérdésekben.

Mint arról beszámoltunk, a honlapot február közepén perelte be néhány tanár és a francia gimnáziumi oktatókat képviselő Snes-FSU szakszervezet, mondván azzal, hogy a diákoknak lehetőségük van szavazni a tanáraikról, a Note2be "megzavarja a közrendet. Korábban a német Spickmich portált is beperelte egy tanárnő, a kölni bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a tanárok osztályozása a véleménynyilvánítás kategóriájába esik, azonban a sértő megjegyzések tilosak. A Spickmich látogatói 4 hónap alatt több mint 100 000 tanárról mondtak véleményt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások