Viva Piñata

Viva Piñata

2008. március 14. 21:06, Péntek


Kiadó: Microsoft Games
Fejlesztő: Climax
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium IV 1,8 GHz, 1 GB RAM, 8,5 GB szabad hely, nVidia 5900+/ATi 9600+
Ajánlott: Intel Core 2 Duo , 2 GB RAM, nVidia Geforce 7900+
Hasonló játékok: Sims, Baby Luv
Kategória: szimuláció

Folyton csak az akció, meg a lövöldözés. Miért nincs egy olyan játék, ami élvezetes is, nem is kell sokat gondolkodni rajta, de mégsem arról szól, hogyan pusztítunk el mindenféle entitást magunk körül. Nincs? Hogyne lenne. Az akár 3 évesek számára is ajánlott Viva Piñata PC-n is támad, illetve csalogat.

A piñata eredetileg a mexikói kultúra részét képező ünnepi játék, amelyben egy papírból készült színes állatkát megtömnek cukorkákkal, a babazsúr résztvevői pedig botokkal kezdik ütlegelni egészen addig, amíg szét nem szakad és ki nem hullik belőle az összes édesség. A kettes fázis természetesen ezek bezabálása. Az eredetileg Xbox360-ra, nemrégiben pedig PC-re is megjelentetett játék csupán az állatkák formavilágát hozta magával, az autentikus szokáshoz kapcsolódó erőszakos ütlegelés már csak áttételesen jelenik meg a történetben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az alapszituáció szerint a Piñaták szigetén egy kis zűrzavar támadt, rendetlenség van a kertekben, a mi feladatunk tehát nem más, mint a roskadozó, kiszáradt, sivár ugarból gyönyörű, zöldellő, élettel teli udvart varázsolni. A kert építéséhez szépen fokozatosan egyre több eszköz használata érhető majd el és egyre több helybéli megbecsülését sikerül elnyerni azzal, ha bizonyítjuk, alapos és szorgos kertészek vagyunk.

A legelső feladat a romok eltűntetése és a talaj rendbetétele. Ehhez egy ásó lesz segítségünkre. Eleinte egy ütött-kopott, rozzant darabbal kell beérni, ami épp arra elég, hogy a talajt fellazítsuk vele, vagy valamelyik rosszalkodó Pinata fejére koppintsunk. Később egyre jobb modellekhez jutunk hozzá, amikkel már lyukakat áshatunk a földbe, tómedret alakíthatunk ki stb. A másik hasznos eszköz az öntözőkanna, amivel kiszáradó növényeinket tudjuk karbantartani, illetve a soha ki nem fogyó fűmagos zacsi, amivel a felásott földet gyeppel vonhatjuk be.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A kertész igazi sikere persze nem egy focipálya létrehozása, hanem a gyep benépesítése vidám kis állatokkal, akik annyira játéklények, hogy a fehér "CE" címke is ott lóg a hátsójukon. Ahhoz, hogy a népek megérkezzenek, különböző feltételeknek kell teljesülnie. Minden állatka esetén meg van határozva, hogy mikor tűnik fel a környéken, mikor látogat el a kertünkbe és mikor válik lakóvá, illetve ha már többen vannak, akkor romantikus szálak is kibontakozhatnak, amiből pedig lénycsemete születik egy idő múlva. A földműveléssel foglalkozó falulakók között egyébként találunk egy házépítőt, aki bármely lény számára összetákol egy megfelelő lakhelyet, orvost, vadászt, bábát, tanácsadót, kereskedőt stb. Segítségükkel lehet odacsalogatni egyre több fajt a területünkre.

Erőszak viszont azért mégis van egy csipetnyi a játékban. Egyrészt a lények alkalomadtán szeretik megenni egymást, ráadásul ez gyakran szükséges a romantikához vagy a beköltözéshez, így többnyire elkerülhetetlen. Másrészt akadnak olyan lények, akik betolakodóként jelennek meg és amellett, hogy megdézsmálják a növényeinket, megbetegítik a többi állatot. Őket érdemes az ásóval agyon verni vagy fizethetjük a vizitdíjat az orvosnak, ami az állat árának 10%-a csokipénzben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások