Szabadkozik az Amazon a Kindle miatt

Szabadkozik az Amazon a Kindle miatt

2008. március 22. 20:16, Szombat
Mégpedig nem azért, mert az e-könyv olvasó bármilyen technikai gondokkal küszködik, hanem mert még az Amazon sem számított a kereslet megugrására. A hiány több hetes várakozásra kényszeríti az érdeklődőket.

Jeff Bezos, a cég alapítója és jelenlegi vezérigazgatója a portál főoldalán tette közzé saját bocsánatkérését, amiért nem sikerült megfelelniük az óriási várakozásnak. Kiderült ugyanis, hogy jóval többen érdeklődnek az érdekes fejlesztés iránt, mint ahogy azt korábban bárki képzelte volna, ennek következtében pedig egyszerűen képtelenek kielégíteni a vásárlói igényeket.

Az Amazon Kindle még tavaly novemberben mutatkozott be, és vegyes fogadtatásra talált. Az általunk közölt cikk hozzászólásai is megfeleltek az általános vélekedésnek, többen kritikát fogalmaztak meg a készülékkel szemben, és egyáltalán nem mondhattuk azt, hogy a megoldás a siker bármilyen jelét mutatta volna.

Mostanra azonban a cég számára egyértelművé vált, hogy a kereslet jóval nagyobb, mint amire ők maguk is számítottak, ez pedig gyorsan hiányt idézett elő, vagyis a készülékeket nem tudták időben leszállítani a vásárlóknak. Extrém esetekben akár hathetes várakozásra ítélték az érdeklődőket, akik ezt nyilván nem vették jó néven.

"Voltak reményeink a Kindle bemutatkozásával kapcsolatban, de nem számítottunk ilyen vásárlói keresletre. A rendelkezésre álló készletet az első 5 és fél óra alatt elkapkodták, azóta pedig sikertelenül próbáltuk utolérni magunkat a kapacitás és az utánpótlás növelésével. Reményeink szerint néhány héten belül végre jó hírrel szolgálhatunk és onnantól kezdve még ugyanazon a napon leszállíthatjuk a frissen megrendelt példányokat" - áll a vezérigazgató magyarázatában.

A Kindle technikai jellemzői a következők: mérete 19,05 cm x 13,4 cm x 1,77 cm, súlya 292 gramm, a 6 hüvelykes fekete-fehér kijelző 600x800-as felbontást támogat, a letöltésekről pedig a tengerentúlon az EV-DO támogatás gondoskodik. Azt még nem tudni, hogy az európai vásárlók támaszkodhatnak-e a GPRS/EDGE/HSDPA technológiákra, illetve az sem ismert, hogy pontosan mennyi memória van a készülékben. A Kindle Store több mint 90 ezer művet kínál letöltésre, az interneten azonban nem tudunk szabadon böngészni a masinával. Az Amazon 400 dollárért árulja a fejlesztést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások