Ingyen hallgatható a R.E.M. új albuma

Ingyen hallgatható a R.E.M. új albuma

2008. március 26. 11:44, Szerda
A népszerű együttes lépésével a Radiohead és a Nine Inch Nails nyomdokait követi. Kérdéses azonban, hogy az akció mennyire lesz sikeres.

A R.E.M. Accelerate című új albuma pár napon belül a világ virtuális és a valódi boltjaiba kerül CD, illetve DVD formájában. A zenekar azonban addig is bárki számára ingyen meghallgathatóvá tette az új művet az iLike.com portálon. A honlap tegnap emiatt egy ideig nem is volt elérhető, minden bizonnyal nem volt felkészülve a rajongók rohamára. Michael Stipe, a R.E.M. énekesének és vezetőjének indoklása szerint a zenészek két út közül választhatnak: az első, hogy követik a mai divatot és haladnak a korral, a másik, hogy hátradőlnek és hagyják, hogy mások megelőzzék őket. Ők az első megoldás mellett döntöttek. Az új album egyébként az iLike mellett a Facebookon is elérhető a rajongók számára.

Maga az ötlet nem újdonság, de az min­den­kép­pen annak számít, hogy az akcióra az album hiva­talos megje­lenése előtt került sor. "A szerzői és kiadói jogok tulaj­donosa alapvetően maga a szer­ző. Ő dönt arról, hogy milyen módon vagy konst­rukció kere­tében, igyen vagy pénzért, online vagy a valódi világ­ban jelenteti meg a műveit. Mi mindenesetre üdvö­zöljük a próbál­kozást és hogy az együt­tesek és az előadók új terjesz­tési modelleket keres­nek. Az illegális zenei letöltő­piac ellen ugyanis egy sikeres, többszintű stratégiára van szükség" - közölte Christine Ehlers, a Társaság a Szerzői Jogsértések Üldözése Ellen szervezet szóvivője.

"A kiadóknak az új divat, miszerint az előadók maguk terjesztik a zenéiket, természetesen koránt sem tetszik annyira, mint a felhasználóknak. Azonban ez ma már nem számít újdonságnak és a digitális lehetőségek ezeknek az akcióknak a végrehajtását csak megkönynítik" - reagált a R.E.M. bejelentésére Thomas Böhm, a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) szóvivője. Korábban a Charlatans, a Radiohead, a Led Zeppelin és a Nine Inch Nails is úgy döntött, hogy online is megvásárolhatóvá, illetve letölthetővé teszi a legújabb albumát. Január elején pedig egy ünnepelt hegedűművész, Tasmin Little szintén a lemezkiadók megkerülését választotta legújabb műve kiadásakor.

A számok meghallgatása (Full song linkek)

Michael Stipe videóüzenete

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások