Mozilla: Firefox 4 tervek

Mozilla: Firefox 4 tervek

2008. március 29. 20:54, Szombat
A nyílt forráskódú böngésző harmadik verziójának megjelenése már közel van, ám az alapítvány fejlesztői már a következő generáció valószínű újításairól beszélnek. Két külön vonalon folytatódik a munka.

A Mozilla illetékesei a napokban kerekasztal beszélgetésen ismertették a külső fejlesztők előtt, hogy a Firefox 3.0 végleges verziója júniusban jelenik majd meg. A jelenleg a Beta 4 verziónál tartó böngésző az ötödik előzetes (április első hete) után az RC1 által ad majd képet a végleges verzióról, ami lehetőséget ad majd a külső kiegészítők készítőinek a felzárkózásra, az esetleges kompatibilitási problémák kiszűrésére. Júniusban végre kezünkbe vehetjük a kész szoftvert, amely sebessége, memóriaigénye, illetve a kedvencek és előzmények kezelése révén is újat nyújt majd.

Chris Beard, a fejlesztőcsapat első embere a beszélgetések alatt a következő verzióról is ejtett néhány szót. Kiderült, hogy a munka két fő vonalon folytatódik, ezek pedig a Prism és a Weave. Mindkettő alapjait a harmadik verzióban fektetik le, ám a lényeget majd csak a Firefox 4.0 előzeteseiben vehetjük szemügyre, ami még odébb van, hiszen legkorábban 2009 végén, 2010 elején készülhetnek el a szélesebb közönségnek szánt változatok. Előbbi az offline tevékenységeket, vagyis az internetkapcsolat hiányában folytatott munkát hivatott megkönnyíteni, míg utóbbi éppen ellenkező irányban hat, az online jelenlét egyszerűsítése érdekében jelenik meg.

A Prism részleteiről a Mozilla Labs blogján is olvashatunk. A leglátványosabb funkció egy-egy weboldal offline alkalmazásként történő elmentése, amelyet azután bármikor, internetelérés nélkül is újra előhívhatunk, amennyiben szükségünk van rá. Ebben nagy segítséget jelent a HTML 5, amely lehetővé teszi az offline munkát, az erőforrások asztali felhasználását. A Mozilla szerint ezzel idejétmúlttá válik majd a Google Gears, a Microsoft Silverlight, illetve az Adobe Air, amelyek szintén az online eszközök elérését könnyítik meg.

A Weave ezzel ellentétes vonalat képvisel és elsősorban abban segít, hogy az időnként több különböző számítógépet használó internetezők közös, egységes beállításokra és kedvencekre támaszkodhassanak. Ennek első formája már most elérhető a Firefox 3-ban, ám ez egyelőre kizárólag arra alkalmas, hogy a Mozilla minden 30 percben frissítse a böngésző feketelistáját, amelyben a különböző internetes kártevőket tüntetik fel azok elkerülése, kivédése érdekében.

A negyedik generáció emellett egyszerűbb angol utasítások kezelését is megoldja a címsorban, a Quicksilver és az Enso mintájára. Bővebb információval később szolgálnak ezzel kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások