ISO szabvány lett az Office Open XML

ISO szabvány lett az Office Open XML

2008. április 2. 18:31, Szerda
A Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) is elfogadta nemzetközi szabványként a Microsoft fájlformátumát. Az Office Open XML (OOXML) hivatalosan az ISO/IEC 29500 nevet kapta.

Az ECMA európai szabványosítási szervezet már április elsején egy közleményt adott ki, amelyben ismertette az eredményeket. Ezt a dokumentumot azonban - április elseje miatt - sokan nem vették komolyan. Az ISO hivatalos közleménye viszont megerősítette a korábbi információt és kiderült, hogy a szervezet JTC1 bizottságának 32 szavazásra jogosult úgynevezett P-tagjából 24 szavazta meg az OOXML ISO szabványként való elismerését. Ez 75 százalékos arányt jelent, hivatalosan már 66,66 százalék elég lett volna. Az összes tagot figyelembe véve - ide értve az olyan megfigyelői státusszal rendelkező úgynevezett O-tagokat is, mint például Ausztria - az arány még magasabb, 86 százalékos volt.

Andy Updegrove amerikai szabadalomügyi ügyvéd szerint már egy héttel ezelőtt látszott, hogy a Microsoft ezt a megmérettetést nem fogja elbukni. "A szavazáson részt vett nemzeti tagszervezetek 86%-ának igen szavazata jelentős támogatást biztosít az Open XML-nek. Ez az eredmény egyértelműen azoknak a felhasználóknak és informatikai szervezeteknek a sikerét jelenti, akik az igényeiknek leginkább megfelelő formátumokat szeretnék választani, és hallatni kívánják a hangjukat ennek a széles körben elfogadott szabványnak a kialakításában" - mondta Tom Robertson, a Microsoft interoperabilitásért és szabványokért felelős igazgatója.

A Microsoft 14 hónappal ezelőtt kezdeményezte az ECMA-nál az ISO szabványosítási folyamat elindítását. Tavaly szeptemberben még nem volt meg az OOXML kellő támogatottsága, most azonban összejött. A redmondi konszern azért szerette volna a döntést mielőbb dűlőre vinni, mivel a konkurens Open Document Format (ODF) - amit egyelőre hivatalosan csak az Open Office irodai programcsomag támogat - már 2006 óta be van jegyezve, mint ISO/IEC 26300 szabvány.

Az OOXML egyéb ügyekben is komoly szerepet játszik. Az Európai Bizottság által idén január 14-én a Microsoft ellen indított két vizsgálatban ugyanis szerepel a Sun Microsystems és az IBM. Mindkét konszern az ODF támogatójának számít. Az egyik eljárást Brüsszel azért indította, mert a Microsoft állítólag nem adott ki olyan fontos adatokat, amelyek lehetővé teszik a rivális cégek számára a Microsoft-termékekkel kompatibilis eszközök alkalmazását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások