Támadják a Siemens hírszerzési platformját

Támadják a Siemens hírszerzési platformját

2008. április 4. 12:55, Péntek
A német konszern szoftveres ellenőrzőközpontja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző adatbázisokból a legintimebb információkat keressék elő egy személy pontos profiljának elkészítése céljából.

Az érdeklődő kereshet a különböző programokban (weboldalak, Word-dokumentumok, e-mailek, SMS-ek, chatprotokollok stb.) címszavak, nevek, fogalmak vagy akár pénzmozgások és földrajzi jellemzők alapján. Az átlagos válaszidő kevesebb mint egy másodperc - derült ki a cég által szervezett hivatalos tavalyi müncheni bemutatón.

A SIP-et a Nokia Siemens Network (NSN) fejlesztette ki. A rendszer alighanem elsősorban a rendőrségek, ügyészségek és más hatóságok részére készült, hiszen más aligha lenne kíváncsi a legkülönfélébb információkra, például a gépjármű-nyilvántartások, a közlekedésforgalmi hálózatok, a telefonos és internetes központok, a betegbiztosítási, a hitelkártya és az ujjlenyomat-, illetve a DNS-adatbázisok tartalmára. A cél minden technikailag elérhető információ megszerzése minél rövidebb idő alatt. A szoftvert beszéd- és hangulatelemző modulok egészítik ki.

Nem véletlenül döbbentek meg a SIP bemutatásakor az adatvédelmi szakemberek.Johann Cas, az Európai Bizottság által támogatott és az adatvédelmi szempontból megfelelő biztonsági technológiákat kereső PRISE (Privacy and Security) projekt koordinátora például alig leplezte felháborodását. "Még ha abból indulunk is ki, hogy az elemzés anonim adatok alapján történik, a különböző adatbázisok összekötése rendkívül elgondolkoztató. Az adatvédelemnek pont a kiadott információk mérséklése a fő célja. Ez a rendszer azonban masszív beavatkozás az emberek magánszférájába és a jogállami elvek teljes feladását jelenti" - nyilatkozta a szakember.

Merit Hansen, a Schleswig-Holsteini Független Adatvédelmi Központ (ULD) munkatársa hozzátette, hogy a rendelkezésükre álló információk nem adnak semmilyen támpontot arra vonatkozóan, hogy a Németországban elfogadott adatgyűjtési, -elemzési és kiértékelési korlátozások ebben az esetben mennyire alkalmazhatók. Az azonban tény, hogy egy ilyen rendszer működése nem egyeztethető össze a német alkotmánnyal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások