Európai Parlament - leszavazták az internetblokádot

Európai Parlament - leszavazták az internetblokádot

2008. április 11. 12:32, Péntek
Csekély többséggel ugyan, de elutasította az Európai Parlament (EP) azt az előterjesztését, amely szerint a kontinensen engedélyezték volna a szerzői jogsértők internethozzáférésének blokkolását.

A kulturális gazdasággal foglalkozó átfogó dokumentumot Guy Bono francia szociáldemokrata EP-képviselő készítette. Az első módosítójavaslatot, amely szerint "az internet a kulturális kifejezési lehetőségek platformja, biztosítja a hozzáférést a tudáshoz és demokratikus résztvevője az európai kreativitásnak és minden olyan intézkedéssel, amely ellentétben áll a polgári szabadsággal és az alapvető emberi jogokkal, fel kell hagyni", 575 EP-képviselő fogadta el.

A második kiegészítés esetében, amely arról szólt, hogy "a szerzői jogsértések elleni harcban az internethozzáférések korlátozása vagy megszakítása nem elfogadható", már csak 314 európai képviselő szavazott igennel, 297 nemmel és 14-en tartózkodtak. Bono jelentését végül 589 igen szavazattal, 36 nem voks ellenében elfogadta az Európai Parlament. Mindez azt jelenti, hogy az EP elutasította a Franciaországban, Nagy-Britanniában és más országokban bevezetendő új gyakorlatot, miszerint blokkolnák a visszaesőnek minősülő letöltők és fájlcserélők interneteléréseit.

Ugyan az Európai Parlament mostani döntése nem kötelező érvényű, de mindenképpen iránymutató és hatással lehet az Európai Tanács (ET) és az Európai Bizottság (EB) közeljövőbeni döntéseire is. Ezzel a határozattal ugyanis az elemzők szerint nagyban csökkent annak az esélye, hogy az ET vagy az EB támogassa az internetkorlátozások bevezetését. "Az Európai Bizottság komolyan veszi ezeket a jelzéseket. Nem is tehet mást, nem hagyhatja őket egyszerűen figyelmen kívül" - fogalmazott Christa Prets osztrák szociáldemokrata EP-képviselő.

"A felhasználók kriminalizálása biztosan nem a legjobb megoldás. Azonban meg kell találni az egyensúlyt a világháló szabadsága és a szerzői jogok védelme között" - jegyezte meg Rolf Berend, a CDU/EVP-frakció tagja. Eddan Katz és Erik Josefsson, az Electronic Frontier Foundation (EFF) amerikai civil szervezet képviselői ugyanakkor üdvözölték a döntést, mondván mindketten nyertek és az EFF európai részlegének lobbimunkája sikeres volt. A brüsszeli döntés egyértelmű kiállás a polgári jogok mellett.

Mint ismeretes, Franciaországban tavaly hozták létre azt a kalózellenes testületet, amelynek lehetősége van az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat. Ausztráliában a napokban szintén felmerült ennek a lehetősége. Nemrég négy nagy japán távközlési szövetség közösen indított harcot a P2P-rendszerek fejlesztői, üzemeltetői és az azokat használó személyek ellen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások