Indulnak a Seagate SSD miatti perei

Indulnak a Seagate SSD miatti perei

2008. április 18. 15:39, Péntek
A világ legnagyobb merevlemezgyártója beváltotta ígéretét és máris megindította az első olyan bírósági pert, amelyben az SSD-technológiával kapcsolatos szabadalmak megsértését kéri számon riválisain.

A gyártó a héten jelezte, hogy megindították a bírósági pert a korábban Simple Tech néven tevékenykedő STEC céggel szemben. A bejelentés nem meglepő, hiszen már márciusban közölték, hogy nem tartják szerencsésnek a leendő konkurensek lépéseit, már csak azért sem, mert számos általuk kidolgozott technológia jelenik meg hozzájárulásuk nélkül ezekben a termékekben.

A Seagate szerint számos olyan szabadalmat használnak fel a riválisok, amelyet ők, illetve a Western Digital dolgozott ki, és eddig még nem járultak hozzá ezek külső alkalmazásához. Éppen ezért az SSD-meghajtóval jelentkező cégek jó része szabadalmat sért, amit nem néznek tétlenül. Ígéretüket most beváltották és megindult az első per, amelyet várhatóan több másik követ majd. Az STEC időközben válaszolt is a kihívásra és közölték, hogy szerintük megalapozatlan a vád, már csak azért is, mert a cég 18 éve a szabadalmak, a szellemi tulajdon tiszteletben tartásával végzi munkáját.

A Seagate magatartása újabb kérdéseket vet fel, hiszen idén januárban még arról értekeztek, hogy az SSD egyelőre nem rendelkezik jó esélyekkel a piacon. Szerintük az asztali és mobil PC-k meghibásodásait túlságosan nagy arányban okozzák ilyen chipek, így a mozgó alkatrészek hiánya nem jelent olyan nagy előnyt, mint ahogy azt korábban gondolták. A perrel kapcsolatban elmondták, hogy egyelőre nincs szó különösebben nagy összegekről, hiszen a piac még csak most indul el a növekedés útján, ám éppen ezért szeretnék még időben tisztázni a dolgokat.

Egyelőre kérdés, hogy a riválisok mennyiben tudják elhárítani a Seagate támadását, az azonban nyilvánvaló, hogy a piacot uraló óriás nem hagyja, hogy elmenjenek mellett az új megoldással elsőként kísérletező konkurensek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások