XP-vel trükköznek a PC-gyártók

XP-vel trükköznek a PC-gyártók

2008. április 28. 10:34, Hétfő
Három PC-gyártó is folytatná a Windows XP értékesítését, mégpedig a vállalati ügyfeleknek, kihasználva a Vista-licencekben rejlő opciókat. A végső határidőt követően is alkalmaznák a megoldást, amennyiben a vásárló jelzi ezen igényét.

Azzal lassan már mindenki tisztában van, hogy a Windows XP értékesítése a hivatalos csatornákon keresztül június 30-ig tart, ezt követően a Microsoft - a háttértámogatás kivételével - szeretné végleg eltemetni öregecske operációs rendszert, átadva a terepet ezzel a Vistának. A PC-gyártók azonban nem hajlandók lemondani az elődről, és a vártnál erősebb vásárlói igényekre hivatkozva tovább folytatnák az XP-vel szállított konfigurációk eladását. A legújabb trükk is ezt a célt szolgálja.

A HP ugyanis jelezte, hogy gyárilag "lebutított" számítógépeket szállítana június 30-at követően, amelyeken az eredeti Vista az úgynevezett "Downgrade" opció keretében nem kapna helyet, és az új operációs rendszer helyett annak elődje, az XP végezné el a munkát.

A cég tehát a vásárlók helyett végezné el a visszalépést, amennyiben erre felkérést kap - ezzel megkerülik a Microsoft által megszabott végső határidőt és annak következményeit, kijátszva a redmondiak az XP ellehetetlenítésével kapcsolatos terveit. Az eljárás nehezen megoldható része, hogy az ügyfélnek valamilyen módon előre jeleznie kell ezen igényét. Az egyetlen bibi a dologban, hogy a Downgrade egyedül a Vista Ultimate és Business változatoknál elérhető, így az otthoni felhasználók a legtöbb esetben nem vehetik majd igénybe a szolgáltatást. További korlátozó tényező, hogy egyelőre kizárólag az erre hajló PC-gyártók saját hivatalos oldalán jelenhet meg az ajánlat, arról ugyanis még nincs világos döntés, hogy vajon a szaküzletek is hasonló megoldáshoz folyamodhatnak-e.

A HP lépését követte a Dell - szintén saját weboldalán -, majd pedig a Lenovo is, amely egészen 2009 januárjáig folytatná az XP szállítását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások