Óriási büntetést kapott a TorrentSpy

Óriási büntetést kapott a TorrentSpy

2008. május 9. 08:59, Péntek
Bár a népszerű torrentkereső oldal már márciusban bezárta kapuit, a bíróság 111 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte annak anyacégét. Védőik szerint az összeget nem fogják kifizetni.

A TorrentSpy végnapjaira sokan emlékezhetnek, hiszen március végén jelentették be, hogy az MPAA által indított per elvesztését követően a bezárásban, a tevékenység beszüntetésében látják az egyedüli kiutat. Az egykor népszerű oldal azóta is egy rövid magyarázattal köszönti a látogatókat, amelyben közlik, hogy bezárták kapuikat, és nem várható a szolgáltatás feltámadása. Mostanra kiderült, hogy ez sem volt elég, a bíróság ugyanis tetemes bírságot szabott ki az oldalt üzemeltetők anyacégére, a Valence Media-ra.

Florence-Marie Cooper szövetségi bíró egészen pontosan 111 millió dollár megfizetésére kötelezte őket, mégpedig az illegális fájlcserélés, a szerzői jogok megsértésének engedélyezéséért, megkönnyítéséért és támogatásáért. Az ítélet egyben állandó jelleggel megtiltja az oldal tevékenységének újbóli beindítását. Ezzel tehát végleg lezárult a 2006 februárjában indult per, az MPAA pedig újabb nagy győzelmet ünnepelhet - ezúttal egyáltalán nem tűnik pürroszinak a diadal.

Egy napra rá azonban kiderült, hogy nagy valószínűséggel mégsem ez volt az utolsó szó, miután Ira Rothken, a céget képviselő ügyvéd jelezte, hogy a Valence Media a múlt héten csődeljárást kért maga ellen, és jelenleg esélyük sincs ilyen nagyságrendű követelés kielégítésére. Hozzátette, hogy a per nem szolgálhat példaként a többi kereső számára, miután a szerzői jogok kérdésének vizsgálata több kívánnivalót is hagyott maga után. Ez természetesen nem hatotta meg a másik oldalt, és Elizabeth Kaltman, az MPAA szóvivője kiemelte, hogy minden erővel igyekeznek majd kikényszeríteni a döntés pontjainak betartását.

Gary Fung, a szintén igen népszerű Isohunt alapítója és üzemeltetője elmondta, hogy a döntés őt is aggasztja, ám teljes mértékben tisztában van a vállalt kockázatokkal. Az ellene indított hasonló per egyelőre várakozó státuszban van, és az esetleges ítélet precedenst teremthet az Egyesült Államokban a tracker oldalak ellen folytatott ügyekben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások