Jogvédők a Google gyorsítótára ellen

Jogvédők a Google gyorsítótára ellen

2008. május 28. 21:17, Szerda
Egy belga jogvédő csoport, a Copiepresse 49 millió eurós kártérítést követel a Google-től a cég keresőszolgáltatása okozta károk miatt. Nem ez az első fenyegetésük, a korábbi nézeteltérésből a jogvédők kerültek ki győztesen.

A Copiepresse a kereső cache algoritmusa miatt követel pénzt a Google-től, mivel az azután is tárolja a felindexelt cikkeket, írásokat, hogy azok az eredeti helyen már nem elérhetők, fizetős archívumba kerültek. "Tárgyalásokat kezdtünk a vállalattal, hogy egyezségre jussunk, de érveink nem találtak elfogadásra" - nyilatkozta Margaret Boribon, a Copiepresse vezetője. Boribon közlése szerint a belga kiadók nyitottak a megállapodásra. "Csak egy korrekt szerződést szeretnénk kötni, de ha ez nem sikerül, minden lehetőséges eszközt bevetünk." - tette hozzá.

A jogvédők közlése szerint veszteségeiket a University Libre de Bruxelles egy professzora számolta ki. Ha a Google vitatja a vádakat, a Copiepresse egészen 2001-ig visszamenően kérvényezni fogja a szerverek logfájljainak megvizsgálását, hogy összeszámolják hány olvasó kért le cikket a tagszervezetek oldalairól.

A Google ezzel szemben azon az állásponton van, hogy a Google News és a Google kereső megfelel a jogi normáknak, és nem sérti a Copiepresse szerzői jogait. "Ezért tiltakoztunk a 2007 februári döntés ellen. Ok nélkülinek véljük ezeket az új vádakat, és erőteljesen küzdünk ellenük." - nyilatkozta a cég szóvivője. Szakértők szerint a Google azért is akarja kenyértörésre vinni az ügyet, hogy tisztán lásson az európai szerzői jogi törvények dzsungelében, és ne kelljen minden országban tizmilliókat fizetnie.

A bíróság szeptember 18-án fog meghallgatást tartani az ügyben. A Copiepresse bizakodó lehet, mivel 2006. őszén már pert nyertek a keresőóriás ellen, akkor annak automatikus hírszolgáltatása, a Google News volt szálka a szemükben. Tavaly májusban mégis megállapodtak peren kívül. A konfliktus lényege az volt, hogy a belga és francia nyelvű sajtóorgánumokat tömörítő szervezet szerint a Google News elszipkázza tőlük az olvasókat, és ezáltal csökken a szemlézett lapok reklámbevétele.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások