Web 2.0 felvilágosítás VI.: Couchsurfing - Csak kalandoroknak!

Web 2.0 felvilágosítás VI.: Couchsurfing - Csak kalandoroknak!

2008. május 29. 15:44, Csütörtök
A webkettes megoldások ismertetése során már hallgattunk neten zenét, futtattunk operációs rendszert, csevegtünk, tévéztünk és saját startlapot is csinálhattunk. Most, hogy újra beköszöntött a nyár, illendő lenne felállni kicsit a monitor elől és megnézni, hogy mi van odakint. A félmilliónál is több felhasználót számláló Couchsurfing ebben lesz partner, tehát utazunk!

Korábbi felvilágosítások: I. II. III. IV. V.

"A Couchsurfing Projekt volt az álmom jó ideje. Mindig is szerettem volna utat találni a különböző kultúrák szívébe, hogy felkutassam a tudásukat és megleljem a legérdekesebb embereket és szituációkat, amit ez a világ kínálhat. Ennek érdekében négy évvel ezelőtt elindítottam ezt a projektet, követve az álmaimat és remélhetőleg lehetővé téve, hogy te is ugyanezt tedd. Miért ne csatlakoznál?" - írja a 29 éves Casey Fenton, a Couchsurfing alapítója, akinek az ötlete nyomán mára 562 ezer ember "szerzett" körülbelül 917 ezer "pozitív élményt" utazásai során.

Mi ez?

A kérdés nyilvánvaló. A Couchsurfing nem más, mint egy közösségi utazási iroda, aminek segítségével a vállalkozó kedvű fiatalok a kiválasztott célhoz való odajutáson kívül szinte minden részét megszervezhetik nyaralásuknak, ráadásul nem műanyag divatturista módon, hanem az ott élő helyiek közbenjárásával.

Klikk ide!
Kalandorok piros pöttyel jelölve

Maga a szó, a couchsurfing annyit tesz, hogy "kanapé szörfölés". Ez a projekt legfőbb funkciójára utal, miszerint ha valaki egy idegen városba látogatna, akkor némi ismerkedés után kedves és nyitott helyi emberek lakásában találhat szállásra. A rendszer előnye dióhéjban annyi, hogy aki nem elégszik meg az irodák kínálta all-inclusive utazások által adott kulturális élménnyel, az egyszerűen ismerkedhet autentikus és barátságos srácokkal, akik ráadásul ingyen biztosítanak neki szállást ottléte alatt.

Első hallásra nyilván rizikósnak tűnik az egész, hiszen ki tudja, hogy tényleg olyan jó fejek-e, mint ahogy a levélből kiderült. Vajon nem egy lepattant helyen van-e a szállás, vajon nem vernek-e át? Magyar vagy nem magyar mentalitás ez a szkepszis, de egy próbát mindenkinek megér. Persze főleg a fiatal egyetemista korosztály számára vonzó a dolog, bár ki tudja, ha akad kalandor kedvű középkorú, biztosan megtalálja a partnereit ő is. A szkepticizmusról pedig annyit, hogy a valamelyik heti statisztikákat böngészve egy olyan adatra leltem, miszerint az ezt megelőző 7 napban 13 500 pozitív vagy extrémen pozitív visszajelzés érkezett és mindössze 22 negatív. Elméletileg tehát 613 ismerkedés kell ahhoz, hogy biztosan megszívjuk egyszer. Vállalom.

Klikk ide!
The Architect

A CS (Couchsurfing) igazi előnye viszont az, hogy valóban működik. Ahogyan a magyar Facebook közösség legnagyobb hátránya, hogy egyelőre kevesen használják a hazaiak, úgy ennek a rendszernek éppen az adja sava-borsát, hogy 562 ezer potenciális utazó gyűlt össze, akik hasonló attitűddel viseltetnek a felfedezés iránt. A cikk megírásának pillanatában ezen emberek közül 96 ezren éppen úton vannak valahol, 193 ezren fogadnának vendéget, 111 ezren talán, 24 ezren pedig kifejezetten hajtanak rá, hogy valaki betoppanjon hozzájuk. 88 ezren ugyan befogadni nem tudnak, de szívesen kávéznak, söröznek vagy sétálnak veled és mindössze 47 ezren nem akarnak a közösbe adni semmit. A regisztráltak átlagéletkora 26 év, 51%-nyi férfi, 40%-nyi nő, a maradék pedig pár vagy csoport.

A társaság 230 ország 41 ezer városának képviselőiből áll, a legtöbben európaiak vagy észak-amerikaiak, de még az Antarktiszon is van 42 Couchsurfer. Egyszer mindenképp érdemes lenne benézni hozzájuk is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások