Biometrikus chip kerül a svájci igazolványokba

Biometrikus chip kerül a svájci igazolványokba

2008. június 6. 20:04, Péntek
A Schengeni Egyezmény előírásai miatt a helyiek által csak identitáskártyának nevezett iratokat is új funkciókkal kell ellátni.

A szerződés szerint Svájc köteles 2010-ig bevezetni a biometrikus igazolványokat. Az okmányokban lévő chipeknek tartalmazniuk kell a tulajdonos digitális fényképét és legalább egy ujjlenyomatát. A svájci parlament most úgy döntött, hogy nem csak a biometrikus útleveleket vezetik be az országban, hanem a hasonló személyi igazolványokat is.

A hivatal döntése értelmében ugyanakkor a jövőben bárki rendelhet majd a hivatalokban a régi típusú, biometrikus chippel nem ellátott igazolványokból is. Mivel a kétkamarás parlament felsőháza leszavazta az előterjesztést és elutasította az újfajta okmányok bevezetését, ezért a parlament alsóházának újra napirendre kellett tűznie a kérdést. A képviselők ezúttal már figyelembe vették a felsőházi javaslatokat és így a második fordulóban megszületett a végső döntés, amely szerint az új típusú svájci személyi igazolványok továbbra is hitelkártya méretűek lesznek és nem lesznek drágábbak korábbi társaiknál.

A svájci igazságügyi és rendőrségi minisztérium (EJPD) tájékoztatása szerint az új útlevelek felnőttek esetében 140, gyermekeknek 60 svájci frankba, míg a biometrikus útlevél és a személyi igazolvány együtt felnőtteknek 148, gyermekeknek pedig 68 svájci frankba kerül majd. Korábban Németországban született döntés arról, hogy 2009-től bevezetik az ujjlenyomatokat és a digitális fotókat tartalmazó új biometrikus személyi igazolványokat.

Svájc igyekszik lépést tartani a korral. A mostani döntésen kívül ezt jól bizonyítja, hogy idén január végén a svájci kormány elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a helyi hivatalok és közintézmények fokozatosan mérsékelik a papírhasználatot és 2011 végéig - elsősorban a minisztériumokban, illetve a szövetségi kancellárián - elektronikus ügyintézésre állnak át.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások