Intel: jól teljesít a Core utódja

Intel: jól teljesít a Core utódja

2008. június 8. 13:32, Vasárnap
A bírósági perek nincsenek hatással az Intel által diktált iramra: a processzorgyártó soron következő fejlesztése megmutatja mit is tudnak kihozni a 45 nanométeres gyártástechnológiából - az első teszt fényesre sikerült.

A Nehalem kódnéven készülő új processzorcsalád a vállalat által korábban meghirdetett feszített ütemterv szerves részeként érkezik az év végén, leváltva a most még sikert sikerre halmozó Core generációt. A gyártástechnológia marad, a csíkszélesség továbbra is 45 nanométer, ám ezúttal egy újabb mikroarchitektúra hivatott a földbe döngölni az AMD-t, az első teszt szerint tovább javuló mutatókkal.


Az útiterv első része (sikerrel) teljesítve

Az első részletes vizsgálatot az AnandTech munkatársai követték el a napokban és meglehetősen pozitív véleménnyel álltak fel az számítógép mellől. Kiderült ugyanis, hogy a még félkész állapotban lévő, a véglegesnél rosszabb eredményeket felmutató fejlesztés alacsonyabb órajelen is jobban teljesít a legerősebb Core chipnél, miközben a fogyasztás még elfogadható szinten növekszik. A végeredmény mindenképpen elismerésre méltó, különös tekintettel arra, hogy az utolsó fázisban még tovább nőhet a különbség.


Az LGA-1366 és LGA-775 foglalatok

A teszt során a 2,66 GHz-en futó Nehalem négymagos chipet eresztették össze a szintén négymagos, azonos órajelen munkálkodó Core 2 Quad Q9450 processzorral. Előbbi végre integrált memóriavezérlővel (DDR3) érkezik, így hagyományos FSB-je már nincs, emellett visszatért a régóta hanyagolt HyperThreading is, aminek eredményeként a Vista nyolcmagosnak látta a fejlesztést. A számos technikai változtatás és újszerű megoldás révén az újonc általában véve 10-30 százalékos előnnyel zárt, miközben a fogyasztás 10 százalékkal emelkedett az elődhöz képest. A méret szintén megnőtt, hiszen az új LGA-1366 eleve nagyobb a most használt LGA-775 tokozásnál. Előfordulhat, hogy az olcsóbb változatok egy kisebb tokban (LGA-1160) futnak majd, ám ezzel kapcsolatban még nincs hivatalos információ.

A chip ráadásul a 3,2 GHz-es Penrynt is kenterbe veri, a végső vélemény szerint tehát ismét sikerült valami egetrengetően újjal előállniuk, ami igencsak nehéz feladat elé állítja majd az AMD-t. A megjelenés az év végén esedékes, remélhetőleg addigra a rivális is előrukkol valamivel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások