Mac OS 10.6: előtérben a stabilitás

Mac OS 10.6: előtérben a stabilitás

2008. június 10. 19:31, Kedd
Az Apple előbb megszellőztetett néhány részletet a jövőre megjelenő operációs rendszerről, ezt követően eltüntette azokat a saját weboldaláról, majd végül közzétette a hivatalos információkat.

A kisebb kitérő a Worldwide Developers Conference elnevezésű rendezvényen kezdődött, ahol a cég kanadai részlege árult el fontos részleteket a fejlesztés alatt álló szoftverrel kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy a Mac OS 10.6 Snow Leopard néven készül, a megjelenés pedig nagyjából egy éven belül, vagyis 2009 közepén várható. Érdekes módon a cég előbb visszavonta a kanadai lapon erről megjelent sajtóközleményt, majd saját központi oldalán tette elérhetővé ugyanezen adatokat.


Ahogy azt a múlt héten már megjósolták, a Snow Leopard elsősorban a biztonságra, a stabilitásra és a sebességre helyezi a hangsúlyt, vagyis igazán nagy újdonságra ezúttal nem számíthatnak a felhasználók. Lássuk sorjában a fontosabb részleteket: a Grand Central néven készülő "motor" a többmagos processzorok és erős grafikus kártyák hatékony felhasználását hivatott lehetővé tenni, míg a memóriakapacitást immár 16 TB-ra növelik, ami a hagyományos otthoni számítógépeknél egyelőre elérhetetlennek tűnik.

Ami az operációs rendszerrel érkező különböző kiegészítő szoftvereket illeti, megjelenik a QuickTime X, amely a cég mérnökei szerint a modern szabványok (kodekek) támogatásával az eddiginél jobb sebességet nyújt majd a videó- és audiolejátszás terén. A Safari böngésző szintén megkapja új verzióját, amelyben főként a Javascript motort optimalizálják, a cég saját adatai szerint egyes esetekben akár 53 százalékkal növelve a program teljesítményét. Elérhetővé válik a Microsoft Exchange 2007 támogatása is az operációs rendszerben.

A Snow Leopard tehát 2009 közepén várható, megnövelt sebességgel és stabilitással.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások