Járműirányítás gondolatokkal

Járműirányítás gondolatokkal

2008. június 22. 11:05, Vasárnap
Egy újfajta hightech sisak és a gondolatok segítségével braunschweigi tudósoknak sikerült irányítaniuk modellautókat.

"Mindez azt jelenti, hogy az emberi agyat és a gépeket összekötő egyszerű interfész álma valósság lett" - jelentette ki Meinhard Schilling professzor, a braunschweigi Carolo-Wilhelmina Műszaki Egyetem Elektrotechnikai és Elektronikai Méréstechnikai Intézetének vezetője. Az eljárás a klasszikus és jól bevált elektroencephalogramon (EEG) alapul. Az EEG képes mérni az agyi idegsejtek elektromos tevékenységét.

A braunschweigi kutatók rendszerének újdonsága az, hogy nincs közvetlen elektronikus kapcsolat a készülék és a fej között. A sisakban elhelyezett elektródák ugyanis a fejbőr érintése nélkül végzik a munkájukat. A fejfedő ráadásul másodpercek alatt üzemképes és használatakor nincs szükség a hagyományos EEG-knél alkalmazott kontaktgélre sem. "Ahhoz, hogy az egész működjön, a kísérletben résztvevő személynek egy adott mintára kell koncentrálnia. Egy monitoron két különböző minta villog különböző frekvenciákon. Amennyiben az illető a baloldali mintára összpontosít, akkor a modellautó balra fordul el, ha a jobboldalira, akkor jobbra. Amennyiben egyikre sem koncentrál, akkor az autó egyenesen előre megy.

A használt szenzor alig nagyobb átmérőjű a két eurós érménél és így csak kicsit nagyobb a hagyományos EEG-elektródáknál" - ismertette a sisak működését Meinhard Schilling. A braunschweigiek szorosan együttműködtek a fejlesztésekben a berlini Charité Egyetemi Klinikával és a Fraunhofer Intézet Számítógéparchitektúra és Szoftvertechnikai Intézetével. A professzor úgy vélte, a sisakot a jövőben használhatják majd az egészségügyi diagnosztikában éppúgy, mint a tolószékek és a protézisek, valamint a számítógépes játékok irányításában.

Korábban már készült gondolatokkal irányítható végtagprotézis és ezen az elven működő robotkéz, két amerikai vállalat pedig a számítógépes játékok gondolatokkal való irányítását lehetővé tévő készüléken dolgozik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások