Apple: 5 milliárd felett az iTunes

Apple: 5 milliárd felett az iTunes

2008. június 19. 21:56, Csütörtök
A cég bejelentette, hogy az abszolút elsőnek számító online zenebolt immár 5 milliárdnál is több dallamot értékesített, ezalatt pedig meredeken ível felfelé a videókölcsönzések és -vásárlások száma.

A hivatalos bejelentés szerint az eladott zeneszámok immár 5 milliárd felett járnak, amivel az Apple bebiztosítva érezheti az iTunes első helyét. Az illetékesek kényelmesen hátradőlhetnek a fotelben, hiszen a tengerentúlon második helyezettként végző Amazon.com az NPD Group adatai szerint ennek mindössze tizedét tudja felmutatni. Igazi kihívó hiányában tehát folytatódik az iPod/iTunes páros egyeduralma, a riválisok nagy bosszúságára.

Talán még ennél a lenyűgöző adatnál is fontosabb a tény, miszerint a felhasználók immár naponta mintegy 50 ezer filmet kölcsönöznek ki vagy vásárolnak a platformon keresztül, az interneten. Ez utóbbiak között olyan nagy filmstúdiók alkotásait is megtaláljuk, mint a 20th Century Fox, a Walt Disney Studios, a Warner Bros., a Paramount, a Universal Studios Home Entertainment, vagy éppen Sony Pictures - és a sor ezzel nem ért véget. Minderre a májusban megkötött megállapodások jogosították fel a céget, amely szemmel láthatóan a már egyszer kitaposott ösvényen szeretne végigmenni, ezúttal az online videók, a filmek területén.

Ezek után nem túl meglepő, hogy az Apple az abszolút első számú zeneforgalmazóvá lépett elő az Egyesült Államokban, az év elején túlszárnyalva az addig vezető Wal-Mart eredményét. Erre persze egy idő után a politika is felfigyelt és egyes politikusok az online letöltések megadóztatásának gondolatával kacérkodnak - a felhasználók nagy rémületére. Erről egyelőre végleges döntés természetesen nincs, az ötlet azonban mindenképpen figyelmeztető jelzés lehet.

Az iTunes jelen pillanatban mintegy 8 millió zeneszámot, 20 ezer televíziós epizódot, valamint 2000 ezer mozifilmet kínál, amelyből 350 már nagyfelbontásban elérhető. Kíváncsian várjuk, hogy ki tudja majd ezzel felvenni a versenyt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások