Wanted - Nem mimózalelkűeknek

Wanted - Nem mimózalelkűeknek

2008. július 13. 02:50, Vasárnap
Vegyünk egy kis Harcosok klubját, adjunk hozzá egy Zsigulis üldözési jelenetet, plusz az év leglátványosabb akciójeleneteit, és kész is a Wanted.

Már nem egyszer keseregtünk azon, hogy mi lett az igazi akciófilmekkel. Természetesen semmi, Hollywood, igaz kevesebb lelkesedéssel, de gyártja az akciófilmeket, viszont a széles közönséghez inkább csak a felvizezett, PG13-as korhatárra lebutított Die Hard 4 vagy a gyengécske Hitman jut el. Viszont az igazán kemény és jó akciómozik, mint a Crank - Felpörögve, a komikusabb Golyózápor vagy a videóízű magyar címmel rendelkező Halálos hajsza nem találják meg közönségüket és kíméletlenül megbuknak, mindössze pár rajongó teszi el őket a gyűjteményébe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Wanted azonban rácáfolt arra a feltételezésre, hogy a közönségnek ne lenne igénye a keménységre és a durvulásra akciófilmek terén, s épp ezért előre is jelezzük, hogy a film nem gyerekjáték, meglehetősen erőszakos és véres, indokolt az amerikai R-es korhatár (egy, a hősök által elkövetett elég durva tömeggyilkosság is helyet kap a filmben) - és csodák csodájára jóval többen nézték meg az első hétvégén, mint a fent említett, vért és káromkodásokat mellőző, steril John McClane-mozit, amit éppen a nagyobb bevétel elérése miatt tompítottak le. (Korhatár ide vagy oda, valószínűleg éppen a 12-16 éves korosztályt képviselők jutnak leginkább transzközeli állapotba a sok vér és coolság láttán.)

A Wanted Wesley-ről szól, aki irodai aktakukac, rabszolga, munkahelyén elnyomják, a nőjét pedig a legjobb barátja keféli. Ebben a fene nagy punnyadásban találkozik egy nővel, aki azt állítja, hogy az apját, aki tagja volt a Testvériségnek, egy titokzatos bérgyilkoscsapatnak, megölték és ő lesz a következő áldozat. Wesley először hülyének nézi Rókát (Fox - ez a nő neve), azonban kisvártatva, a feje fölött elsüvítő golyók hatására meggondolja magát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Wanted klasszikus első rész, vagyis az énkeresésre, majd az azt követő toborzásra és kiképzésre épül, hogy utána a főhős gyorsan letudja az első ellenfelét. A hasonló szerkezetű filmek esetében a kiképzés megvalósításán sok múlhat, hiszen az húzhatja le leginkább a tempót, azonban a Wanted a közepesnél jobban megvalósítja a lassabb részeket is.

A megvalósítás sikerességében persze nagy szerepe van James McAvoy-nak, aki a Vágy és vezeklés után ismét megmutatta, hogy milyen sokra hivatott, de persze az Oroszországból importált Timur Bekmabetovról se feledkezzünk meg, aki az Éjszakai őrségben és a Nappali őrségben megismert stílusát (a már említett cool, trendi és egyéb szép magyar szavak) hozta: a sajátos kamerakezelést, az olykor igencsak másállapotban elkövetett vágást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A másik nyári "hollywoodi nagy filmmel", a Hancockkal ellentétben a Wanted nem vezeti meg a nézőt, pontosan azt hozza, amit az előzetes (vagy a neten fent lévő "első" hét perc) is ígér: Bekmabetov stílusát, kanyargó golyókat, össze-vissza lassított felvételeket és rettentő jól kinéző, képtelen akciójeleneteket. És a betartott ígéret eredménye egy remek nyári popcorn-akciófilm, amit ajánlunk a műfaj azon kedvelőinek, akiket nem zavar a vér látványa. (És természetesen azok hagyják ki, akik már az előzetestől vagy az első pár perctől fáztak.)

Úgy tűnik tehát, hogy a bevétel nem vér- és káromkodásfüggő, a Wanted producerei pedig már készíthetik is elő a második részt. Mostanság ugyanis erre a srófra jár Hollywood agya. A két legutóbbi hazai nagy premier, Kung Fu Panda is és a Hancock is siker volt, akárcsak a Wanted. Így természetes, hogy az érdeklődő nézőket kiszolgálandó muszáj következniük a folytatásoknak. Elnézve ezt a három filmet és hasonló szerkezetüket, csak a vak nem látja, hogy ez is volt a terv, hiszen mindegyik felépítése afféle kezdőepizód-jelleget, megalapozást sugall. Lehet szeretni vagy nem szeretni Hollywood efféle gondolkodását, de egy biztos: a bevételeket látva a közönségnek a folytatásokra van leginkább igénye.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Utóiratnak azért jegyezzük meg, hogy a Wanted alapja Mark Millar azonos című képregénye volt. Millar, aki jelenleg a Fantasztikus Négyes havi füzeteit viszi, plusz elindította a nagyon ígéretes Kick Ass sorozatot (jön a film!), elégedett lehet a végeredménnyel, hiszen egyes főjelenetek (a kezdés, a legyek) pazar módon fordultak le képi nyelvre. És mivel a filmnek csak alapja volt a képregény, természetesen nem szolgai módon elkövetett másolásról van szó, az írók saját ötleteket is belevittek a Wantedbe, ami egyes mimózalelkű és elvonatkoztatni nem képes rajongó száját bizony sírásra görbítheti - nekik nem ajánljuk a filmes feldolgozást.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Wanted
(színes magyarul beszélő amerikai akciófilm, 118 perc)

rendező: Timur Bekmambetov
író: Mark Millar
forgatókönyvíró: Michael Brandt, Dean Georgaris, Derek Haas, Chris Morgan
operatőr: Mitchell Amundsen
zene: Danny Elfman
producer: Jim Lemley, Jason Netter, Marc E. Platt, Iain Smith

szereplők:
Angelina Jolie (Fox)
James McAvoy (Wesley Gibson)
Morgan Freeman (Sloan)
Thomas Kretschmann (Cross)
Chris Pratt (Barry)
Terence Stamp (Pekwar)
Common (The Gunsmith)
Kristen Hager (Cathy)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások