3,2 GHz-ig húzható az AMD 45 nanométerese

3,2 GHz-ig húzható az AMD 45 nanométerese

2008. július 13. 18:30, Vasárnap
Legalábbis a prototípusokon végrehajtott első tesztek alapján, amelynek során az eredetileg 2,2 és 2,3 GHz-es órajelet sikerült ilyen magasságokba tornászni. A cég eközben leépít, hogy pénzt takarítson meg.

Az AMD 45 nanométeres generációja késve érkezik, ám a debütálásra minél előbb szükség lenne, hiszen az Intel eközben szépen felhappolja a piacot. Teheti, hiszen nagyobb kapacitásánál, méreténél és anyagi lehetőségeinél fogva olyan ütemre kényszeríti rá az AMD-t, amely azt alig, vagy egyáltalán nem győzi követni. Így tehát meglehetősen jó hír, hogy a Deneb kódnevű chipek jól szerepeltek az első teszteken.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A vadonatúj Phenom X4 processzorokat elsőként tesztelő ázsiai oldal a 2,2 és 2,3 GHz-en futó Deneb chipeket kapta kézhez, ezekről szolgáltat némi információt. Sajnos a pontos teljesítményt és a riválisokkal való összevetést ezúttal nélkülöznünk kell, mindössze a technikai adatokban gyönyörködhetünk, ám ez érhető, lévén még meg nem jelent fejlesztésekről van szó. A tesztelők lényegében az órajelszorzó és a feszültség módosításával tudták növelni a frekvenciát, és ezt sikerült egészen 2,8, 3, majd pedig 3,2 GHz-ig húzni. A 6 MB harmadszintű gyorsítótárral ellátott processzorokat az AMD RD790 chipkészlet és 2 GB memória egészítette ki, amely 5-5-5-18 késleltetéssel üzemelt.

Ilyen magas órajelen a gyártó valószínűleg nem fogja piacra dobni saját chipjeit - legalábbis az első körben biztosan nem -, ám mindenképpen jó jel, hogy az első teszten sikerült ezt elérni. Ez mutatja a Deneb sorozatban rejlő potenciált, bár az még kérdés, hogy élesben ezt mire sikerül majd beváltani.

Az AMD egyébként továbbra is nehéz helyzetben van, jól mutatja ezt, hogy 32 millió dollárt költenek az elbocsátott munkaerő kompenzálására. További 36 milliót költenek egyes kisebb befektetésekre, miközben kénytelenek jelentős mértékben csökkenteni az ATI egyes részlegeinek értékét, amelyek nem hozták a kívánt eredményeket. A régi, 200 mm-es ostyáknál használt gyártósorok eladásából eközben 190 millió dollár bevételre tesznek szert, ám ez a hiány kicsinyke részét fedezi csak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások