Eltűnt egy légiutasok személyes adatait tartalmazó laptop

Eltűnt egy légiutasok személyes adatait tartalmazó laptop

2008. augusztus 7. 09:14, Csütörtök
Egy kereken 33 000 légiutas személyes adatait tartalmazó laptop tűnt el még július 26-án a San Fransiscó-i nemzetközi repülőtéren. Az adatokat semmilyen biztonsági megoldás nem védte.

Újabb notebook elvesztését volt kénytelen elismerni az Egyesült Államok légiforgalmi biztonságáért felelős hivatala (TSA). A TSA közleménye szerint a 33 000 légiutas személyes adatait semmilyen titkosítás nem védte, így az információkhoz elvileg bárki hozzáférhet és azokkal visszaélhet. A notebook a Verified Identity Pass (VIP) nevű amerikai cég tulajdona, amely 17 egyesült államokbeli repülőtéren üzemelteti a Clear utasprogramot. A rendszer lehetővé teszi a magukat regisztráló emberek számára, hogy egyetlen átfogó biztonsági ellenőrzés elvégzésével elkerülhessék a későbbi repülőtéri vizsgálatokat, ezáltal gyorsabban juthassanak fel a légijáratokra.

A TSA elrendelte, hogy az érintett légiutasokat, valamint mind a 17 Cleart használó légikikötőt haladéktalanul tájékoztassák a laptop elvesztéséről. Ezenkívül ellenőrzik azt is, hogy a rendszerben lévő többi adat titkosítva van-e? Amennyiben nem, akkor ezt haladéktalanul pótolják. A hivatal egyúttal kikötötte: a VIP csak azután köthet szerződéseket új ügyfelekkel, hogy ha mégis bebizonyosodik, hogy az eltűnt adatok titkosítva voltak. A TSA ugyanakkor a botrány ellenére sem gondolkozott el az együttműködés felmondásán, továbbra is teljesen megbízik a VIP szolgáltatásaiban.

Nem ez az első laptop, amelyet a hivatal, vagy a partnercégei elveszítettek. Tavaly májusban a TSA washingtoni központjából tűnt el egy merevlemez, 100 ezer alkalmazott személyes adataival együtt. 2006 szeptemberében pedig tévedésből rossz címre küldték el a hatóság 1200 volt alkalmazottjának társadalombiztosítási azonosítószámát és születési dátumát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások