Németország: fellélegezhetnek a kisebb fájlcserélők

Németország: fellélegezhetnek a kisebb fájlcserélők

2008. augusztus 9. 15:43, Szombat
A jövőben számos német szövetségi tartományban érezhetik magukat biztonságban a néhány zeneszámot vagy filmet feltöltő felhasználók.

Elsőként Észak-Rajna-Vesztfália három főügyésze állapodott meg arról, hogy ezentúl azokban a kisebb szerzői jogsértési ügyekben, amelyekben fájlcserélők a gyanúsítottak, nem indítanak eljárást. Ezt a megállapodást később megerősítette a Düsseldorfi Tartományi Főügyészség szóvivője is. Az egyezményhez várhatóan csatlakoznak a bajor, a baden-württembergi, a szászországi és a szász-anhalti tartományi főügyészségek is.

A jövőben csak azután indítanak eljárást a fájlcserélők ügyében, ha bizonyítható, hogy filmek, zeneszámok, játékok vagy szoftverek nagy mennyiségű kalózmásolatát töltötték le vagy terjesztették és a céljuk az anyagi haszonszerzés volt. A határérték 3000 euró, vagyis csak azokban az esetekben indul nyomozás, ahol az okozott kár elérte ezt az összeget.

A döntés hátterében az áll, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában a helyi ügyészek többször is panaszkodtak a havonta a fájlcserélők ellen beérkező átlagosan 5500 feljelentés miatt, amelyeket egyszerűen nem tudtak feldolgozni. A feljelentéseket minden esetben a zene-, a film- és a pornóipar érdekeit védő szervezetek tették. Az eddigi nyomozások havonta átlagosan félmillió eurójába kerültek a német államnak, ezáltal az adófizetőknek. Az ügyészek megállapították, hogy az esetek döntő többségében a feljelentők célja nem az elkövetők mielőbbi megbüntetése, hanem az adatgyűjtés volt, hogy így később minél több fájlcserélőt perelhessenek be.

A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a kalózmásolatok készítése, terjesztése továbbra is bűncselekmény. Az eltérés a korábbi évekhez csupán annyi, hogy nem a kishalakat szeretnék megfogni. Különbséget tesznek abban a tekintetben is, hogy mi a terjesztett mű. Egy, a mozikba kerülő új film kalózkópiájának terjesztése nyilván nagyobb kárt okoz, mint ha valaki például a Casablancát töltötte volna le az unokájának.

Idén tavasszal a wuppertali ügyészség úgy döntött, hogy nem emel vádat a fájlcserélők ellen. A testület vezetőjét emiatt feljelentették a film- és a zeneipari szervezetek. Később a frankenthali bíróság kimondta, hogy a fájlcserélők elleni perekben nem használhatók fel bizonyítékként az IP-címek. A szeptember elsejétől hatályba lépő, módosított német szerzői jogi törvény egyik paragrafusa maximalizálja a fájlcserélők ügyében hozott megrovások vagy figyelmeztetések esetén fizetendő kártérítések, illetve pénzbüntetések összegét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások