HP: Atom helyett VIA Nano a noteszokban

HP: Atom helyett VIA Nano a noteszokban

2008. augusztus 16. 17:04, Szombat
A VIA Nano chipje nemrég készült el és most besöpörte az első nagyobb megrendelést. A HP ugyanis a Nano mellett döntött, amely az első tesztekben szinte lemosta a pályáról az Intel Atomját.

Az ágazati források által kiszivárogtatott hírből megtudhatjuk, hogy a HP egy nagyobb rendeléssel fordult a VIA-hoz, az azonban nem derült ki, hogy vajon a gyártó saját mainstream noteszgépeiben, avagy netbookjaiban szeretné felhasználni a Nanókat. Utóbbi logikusnak tűnik, bár a tesztek alapján ezen processzoroknak a belépő szintű laptopokban is van némi keresnivalójuk.



A VIA korábban annyit árult el, hogy a több, kínai területről érkezett megrendelés után egy nagyobb laptopgyártó is bejelentkezett, ám ők névvel nem szolgáltak - minden bizonnyal a HP-re utaltak ezzel. Utóbbi egyébként 500 ezer példányt rendelt a 2133 Mini-Note PC jelzésű noteszgépben felhasznált C7-M chipekből, így már azt is tudjuk, hogy ebből pontosan ennyit szeretnének eladni még az év vége előtt. Ami a Nanót illeti, a VIA nagyon magabiztos, ő maga kereste meg az ismertebb internetes magazinokat, hogy azok minél előbb elkészítsék a teszteket - ezekben mindenhol pozitív véleménnyel voltak az új fejlesztésről, még az Intel Atom ellenében is.

Nem véletlen, hogy a VIA kiemelt helyen hozza saját internetes oldalán az első tesztekre mutató linkeket. A HardOCP elemzése például kiemeli, hogy az Atom chip egyetlen szintetikus tesztben, illetve a teljes terhelés alatt mért fogyasztásban tudta felülmúlni új riválisát, minden máshol a Nano bizonyult erősebbnek - olykor nem is kevéssel. Ez persze magyarázható azzal, hogy az Atom a legtöbbször nem ott szerepel, ahová szánták (az UMPC megoldásokban), így még a nettopokban is erején felül kell(ene) teljesítenie. A Nano azonban jóval erősebbnek bizonyult, még akkor is, ha a Blu-ray felvételek megtekintése (a VIA bizonygatása ellenére) sem sikerült jól - ez túl soknak bizonyult mindkét versenyző számára.

Nagy kérdés, hogy a közeljövőben érkező, illetve most tervezett nettopok és netbookok milyen arányban épülnek majd egyik vagy másik fejlesztésre - a VIA a jelek szerint egy jól sikerült megoldással állt elő, az Intel azonban eddigi eredményei miatt előnyben van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások