Érkezőben a SATA 3.0

Érkezőben a SATA 3.0

2008. augusztus 20. 13:02, Szerda
A szabvány fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős szervezet minden tagja számára elérhetővé tette a harmadik generáció fontosabb részleteit, így az év vége előtt véglegesíthetik a nagyobb sebességet ígéri változatot.

A Serial ATA International Organization (SATA-IO) közleményben jelezte, hogy elkészültek a lényeges részekkel (a szabvány fizikai rétegével), ezt követően pedig az Intel Developer Fórum alatt demonstrálják az új interfész sebességét és egyéb fontosabb jellemzőit. Elsősorban a nagyobb irammal, illetve a fejlettebb energiafelhasználással indokolják a SATA 3.0 létjogosultságát, eközben azonban megtartják a kompatibilitást is a korábbi változatokkal.

A harmadik generáció 6 Gbps-os sebességet ígér, ami nagyjából 750 MB-ot jelent majd másodpercenként - az első változat esetében ez 150 MB, a jelenleg egyre több helyen alkalmazott másodiknál pedig 300 MB. Ez természetesen csak az elméleti maximum, hiszen a legtöbb háttértároló még megközelíteni sem tudja ezt az iramot, a leggyorsabb SSD-k is most kezdik ostromolni a 170-200 MB-os tartományt az olvasás terén. Az energiafelhasználás a szervezet szerint minden eddiginél kedvezőbb lesz, ahogy az adatkezelést is igyekeznek optimalizálni.

Legalább ennyire fontos, hogy a visszafelé történő kompatibilitást megtartják, vagyis nem változik az illesztők formája és mérete, illetve a kábelek rendszere, marad minden a megszokott. Ennek eredményeként akár az eredeti SATA-meghajtókat is használhatjuk majd az új interfészen, esetükben természetesen a második és harmadik generációnál megjelent újdonságok (pl. hot-swap) nélkül. Arról egyelőre találgatni sem érdemes, hogy milyen gyorsan terjedhet el az új szabvány, bár a SATA 2.0 esetében erre nem lehetett panasz, hiszen a hagyományos IDE (PATA) illesztőket immár sikerült szinte teljesen száműzni az asztali számítógépekből.

A szabvány véglegesítése egyébként ősszel várható, az év vége előtt pedig felbukkanhatnak az első ilyen háttértárolók - nyilván első körben hagyományos merevlemezek képében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások