Az AMD őszi útiterve

Az AMD őszi útiterve

2008. szeptember 8. 22:50, Hétfő
Felbukkant az interneten az AMD által az ősszel piacra dobandó újdonságok listája, miközben folytatódnak a pletykák a cég átszervezéséről. Az Intel háza tájáról az ikermagos Atom képe szivárgott ki.

A két processzorgyártót illetően a hétvége sem telt eseménytelenül, hiszen folyamatosan futottak be a kisebb-nagyobb információmorzsák a várható újdonságokról. Az AMD részéről a részletes őszi és téli útitervet vehetjük szemügyre, amelyből kiderül, hogy pontosan milyen chipeket mutatnak be az év hátralévő részében. Ezek között több sorozat példányait is megtaláljuk.

A sort október 8-án nyitják meg, mégpedig az ikermagos Athlon X2 5050e (Brisbane mag) processzorral, amely 2,6 GHz-en fut, fogyasztása pedig 45 watt - ezzel egy időben bukkan fel a hárommagos (Toliman) Phenom X3 8850, 2,5 GHz-es órajelen, 95 wattos fogyasztással. Novemberben több fontos fejlesztés megjelenése várható, ezek közül azonban az UVC (Ultra-Value Client) jelölésű változatok kizárólag az OEM-partnerek számára készülnek. Nekünk felhasználóknak marad a Lima magra épülő Athlon 2650e 1,6 GHz-en, 15 wattos étvággyal, míg az ikermagos Athlon X2 3250e órajele 1,5 GHz, fogyasztása pedig 22 watt lesz. Az igazi áttörés decemberben jön, mégpedig a három- és négymagos Phenom chipek révén, amelyek órajele 2,5 és 3 GHz között mozog, fogyasztásuk pedig 95 és 125 watt közötti. Ezek már 45 nanométeren készülnek, kereskedelmi forgalomban azonban csak január 8-án jelennek meg.


Tovább folytatódnak a pletykák az cég komoly átszervezéséről, itt lehetőségként már felmerült a processzorgyártó részleg, vagyis a gyártósorok kiszervezése, egy új leányvállalat létrehozása. Egyes elemzők korábban két hétben határozták meg a határidőt, ezt azonban az AMD illetékese cáfolta, amikor figyelmeztetett, hogy ne várjanak tőle sürgős telefonhívást ezen idő alatt. Ezzel sokak szerint azt jelezte, hogy a pletykának van némi valóságtartalma, de egyrészt az időintervallum, másrészt pedig a fontosabb részletek nem stimmelnek - ezek közül jó néhány nyilván még a tárgyalóasztalnál sem rajzolódott ki. Kíváncsian várjuk a cég háza tájáról érkező további híreket.

Ezalatt az Intel is szolgált némi újdonsággal, igaz ezt nem jószántából tette, hiszen kiszivárgott részletekről van szó. Megjelent ugyanis az első kép az ikermagos Atom chipről, amelyen jól látható a különleges felépítés. Az Atom 330 1 MB másodszintű gyorsítótárat, 533 MHz-es FSB-t, valamint 1,6 GHz-es órajelet kapott. Megjelenése az év vége felé várható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások