Lumix DMC-G1, egy új Panasonic SLR

Lumix DMC-G1, egy új Panasonic SLR

2008. szeptember 12. 14:04, Péntek
A Panasonic új fényképezőgépe mind kialakítását, mind tulajdonságait tekintve az új mikro 4/3-os szabvány szerint készült.

Bár a cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek nemzetközi piaca folyamatosan bővül, a vásárlók sokszor mégis inkább a kompakt modellek mellett döntenek, mert a DSLR gépeket túlságosan nagynak, nehéznek és bonyolultnak tartják. A Panasonic néhány héttel ezelőtt éppen ezért jelentette be egy teljesen új cserélhető objektíves fényképezőgép rendszer megalkotását, melyet LUMIX G Mikro Rendszer névre kereszteltek. Az új szabvány a négyharmados rendszer lekicsinyítése, a méret és súly csökkentését teszi lehetővé amellett, hogy a gyártó szerint megtartják a tükörreflexes készülékek által nyújtott kiváló képminőséget.

Az új szabvány azonban nemcsak a vázak méretének és tömegének csökkentését teszi lehetővé, hanem a objektívekét is. Ez különösen az átlagosnál nagyobb látószöget nyújtó- és a teleobjektívek vonatkozásában igaz. A normál 4/3-os objektívek adaptergyűrű segítségével erősíthetők fel a mikro 4/3-os szabvány szerinti vázakra, ezáltal rendszer-váltás esetén nincs feltétlenül szükség a meglévő objektívpark cseréjére. Ma megjelent a szabványra épülő első első cserélhető objektíves, de nem tükörreflexes digitális fényképezőgép állandó élőkép funkcióval, a Panasonic Lumix DMC-G1.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új modellel a Panasonic tükörmentes felépítést vezet be a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek világába, ami a készülékek méretének jelentős csökkenését eredményezi. A méretcsökkenésnél azonban jóval többről van szó. Az új rendszer lényegi tulajdonságaiból fakadóan számos új technológia és funkció készülékben való alkalmazása oldható meg. Ennek köszönhetően a G1 a cserélhető objektíves gépeknél szokásos optikai kereső helyett állandó élőképet biztosító elektronikus keresővel rendelkezik.

Az LVF az optikai keresőkhöz hasonló képminőséget, jó láthatóságot biztosít, miközben a felvételi információk is megjeleníthetők rajta, sőt a beállítások, így pl. a fehéregyensúly 2-tengelyes koordinátarendszerben való módosításának közvetlen hatása is ellenőrizhető. Felbontása 1.440.000 képpont, a nagyítási arány pedig tiszteletre méltó 1,4-szeres (0,7-szeres 35 mm-es filmes egyenértékre átszámítva). Egy beépített szenzor automatikusan érzékeli, ha a felhasználó a szeméhez emeli a gépet és a keresőbe néz, vagy ha épp ellenkezőleg eltartja magától a készüléket. Ez utóbbi esetben bekapcsolja a kihajtható és nagy szögben forgatható 3 collos LCD-t, mely 460 000 képpontot tartalmaz. A Live MOS szenzor valós időben közvetíti a róla érkező jeleket, és 60 kép megjelenítését biztosítja az LCD-n másodpercenként. Mind a kereső, mind az LCD 100%-os látómezőt nyújt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gépben egy 12,1 megapixel felbontású Live MOS szenzor van, melyet a Panasonic képfeldolgozó szoftvere, a Venus Engine LSI-k legújabb generációja egészít ki (ez végzi pl. a zajcsökkentést). Az objektívek cseréje során a fényképezőgép belsejébe jutó port szuperszónikus hanghullámokkal rázzák le, ez meggátolja, hogy szennyeződés rakódjon a képérzékelőre. Az egyszerű használatot hat különböző, egymással összhangban működő érzékelő és korrekciós technológia biztosítja: az optikai képstabilizátor, az intelligens ISO-vezérlés, az arcérzékelés, az automata témamód-választás, az intelligens kontrasztvezérlés és az AF-követés. Mindezek együttesen biztosítják, hogy a felhasználó minél egyszerűbben és kényelmesebben készíthessen nagyszerű fotókat bármilyen fényképezési szituációban.

A felvételek megtekintése HDMI-kimeneten keresztül is lehetséges. Szintén érdekesség, és nagyban megkülönbözteti a G1-gyet a szokásos digitális SLR gépektől, hogy a fekete mellett két másik színváltozatban is kapható; vörösben és kékben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások