AMD: nem áll le a Bobcat fejlesztése

AMD: nem áll le a Bobcat fejlesztése

2008. szeptember 26. 22:11, Péntek
Bár a cég méretes pofont osztott ki az Intel Atom processzoroknak a lassan nyugdíjas éveiket élő Athlon chipekkel, tagadják, hogy leállították volna a hasonló mobil eszközökbe szánt Bobcat fejlesztését.

Az Inquirer még a hét elején számolt be arról, hogy a processzorgyártó végül dobta a saját chip kifejlesztésére vonatkozó korábbi terveket, így nem várható az Atom család közvetlen ellenfelének megjelenése. Erre már korábban is utaltak a cég részéről, igaz egyetlen alkalommal sem említették név szerint a megoldást, ehelyett nagy általánosságban bizonyos termékcsaládok leállításáról beszéltek.

Ez okozhatta a félreértéseket, mivel még az elemzők egy része is bizonytalan az AMD pontos terveit illetően. Itt két eltérő vonalra koncentrálnak, az egyik az ultra-alacsony feszültségű Athlon chipek, a másik pedig a Bobcat, amely eredetileg az Atom ellenfeleként készült. Azóta némi magyarázattal egészítették ki a beszámolókat, amelyekben megjegyzik, hogy az Atom családból is két változat készült, az egyik (Diamondville néven) a netbook és mini laptop (nettop) készülékekbe, a másik pedig (Silverthorne kódnév alatt) pedig a mobil internet eszközökbe (MID) kerül, némileg eltérő jellemzőkkel. Így már érthető, hogy az AMD miért erőltet két különböző vonalat.

Az AMD a maga részéről cáfolta a fejlesztés leállításáról szóló korábbi hírt, kiemelve, hogy a Bobcat fontos termék (core fejlesztés). Ezzel egy korábbi nyilatkozatra utaltak, amelyben annyi hangzott el, hogy a core termékek továbbra is kiemelt szerepet kapnak (ilyenek a CPU és GPU vezérlők), viszont néhány mellékágon futó munkát valóban leállítanak, így például a digitális televízió készülékekbe szánt chipek és a hordozható megoldásokba szánt vezérlők fejlesztését.

Arról nem szól a fáma, hogy a Bobcat mikorra készül el - addig is maradnak a régi Athlon chipek, amelyek a mobil szegmensben veszik fel a versenyt az Atomokkal, teljesítményben lekörözve azokat, ám a fogyasztást illetően messze elmaradva tőlük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások