Szövetség a mobil szélessáv elterjesztéséért

Szövetség a mobil szélessáv elterjesztéséért

2008. október 6. 11:06, Hétfő
A GSM Szövetség (GSMA) azt szeretné, hogy ha egyre több laptopban lennének a nagy sávszélességű mobil internetezést lehetővé tévő eszközök.

Mobiltelefon-, chip- és PC-gyártók közösen indították el az új kezdeményezést. Elsődleges céljuk az, hogy már az idén karácsonykor szélessávú internethozzáférést biztosító modulokkal legyen kapható minél több laptop. Mindez lehetővé teszi majd, hogy a világ 91 országában a készülékek megvásárlása után a mobil hálózatokban is azonnal internetezhessenek a felhasználók. A GSMA ennek reklámozására egy Mobile Broadband logót is létrehozott. Az ilyen jelölést viselő eszközökről a vásárlók azonnal tudni fogják, hogy alap kiszereltségében is alkalmas a nagy sávszélességű mobil internetezésre.

"A mobil szélessáv nagyon hasonlít a lakásban vagy az irodában megtalálható internethozzáférésekhez. A különbség azonban a felhasználónak biztosított szabadságban van. Éppen ezért fontos a mostani lépés. A világ 16 nagyvállalata döntött úgy, hogy támogatja a kezdeményezést és mindörökre megváltoztatja az emberek online hozzáférési lehetőségeit. Azt reméljük, hogy a Mobile Broadband logó karácsonyig világszerte több százezer notebookon jelenik majd meg" - közölte Michael O'Hara, a GSMA vezetője.

Az új jelölést kizárólag a szövetség tagjai helyezhetik el a HSDAP- és az LTE-szabványt támogató termékeiken, vagyis a szervezet a WiMAX-ot továbbra sem támogatja. A logót csak azok a laptopok kapják meg, amelyeknél az elméleti letöltési sebesség eléri a 3,6 Mbit/s-ot, a gyakorlati pedig legalább 1 Mbit/s. A további célkitűzések között szerepel az internettel összeköthető berendezések körének kiterjesztése, ideértve az MP3-lejátszókat, a hűtőszekrényeket, a Set-Top-Boxokat és akár az autókat is. "Amennyiben a költségek csökkenni fognak, úgy az emberek egyre több készülékkel jelennek majd meg a világhálón" - tette hozzá Michael O'Hara.

A programban a 3 Group, az Asus, a Dell, az ECS, az Ericsson, a Gemalto, a Lenovo, a Microsoft, az Orange, a Qualcomm, a Telefónica Europe, a Telecom Italia, a TeliaSonera, a T-Mobile, a Toshiba és a Vodafone vesznek részt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások