Kilátástalan a fájlcserélők elleni harc

Kilátástalan a fájlcserélők elleni harc

2008. október 13. 17:02, Hétfő
Az ügyészségekre fokozódó nyomás nehezedik a film- és zeneipari szövetségek, illetve a szerzői jogvédő szervezetek részéről, hogy kíméletlenül lépjenek fel a sokat letöltők ellen. A hivatalok azonban egyre kevésbé képesek megbirkózni a feladattal.

"Be kell bizonyítanunk egy személyről, hogy ő volt az elkövető. Azonban nem vagyunk rá képesek. Különösen a családok esetében nehéz a helyzet, hiszen amíg senki sem tesz tanúvallomást, addig általában tehetetlenek vagyunk és többnyire kénytelenek vagyunk lezárni az ügyet" - jelentette ki Gregor Steinforth düsseldorfi főügyész. A szakember irányítja a düsseldorfi, a duisburgi, a klevei, a krefeldi, a mönchengladbachi és wuppertali ügyészségek munkáját.

Az érdekvédő szervezetek becslései szerint a fájlcserélés évente világszerte több milliárd eurós károkat okoz a film- és a zeneiparnak, azonban az elkövetők többsége nyugodtan folytathatja tevékenységét, nem kell tartania a felelősségre vonástól. "A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé a számítógépek több hónapra való lefoglalását és a nyomozások elindítását" - tette hozzá Steinforth. A főügyész még a nyáron két kollégájával egy olyan megállapodást kötött, amely szerint a 3000 eurónál kisebb kárösszegű ügyekben, illetve a 3000 zeneszámnál kevesebbet az internetre fel-, vagy onnan letöltő személyek esetében nem indítanak eljárást.

"A jogvédők közel sem fogadták kedvezően az egyezmény megkötését, az egyik kollégámat még fel is jelentették. Azonban visszautasítottuk a vádakat és elutasítottuk a beadványt, mivel az abban leírtak tarthatatlanok voltak. A szórakoztatóipar a legtöbbször csak az illető nevére kíváncsi, hogy később kártérítési pert indíthasson ellene. Azonban számos esetben meg van kötve a kezünk. A megoldást a polgári jog megváltoztatása jelenthetné, hogy a sértett azonnal megtudhassa az internetszolgáltatótól, hogy ki volt az elkövető" - hangsúlyozta a főügyész.

A vita Németországban már március óta tart, amikor is Ralf Meyer, a wuppertali ügyészség főügyésze közölte, hogy a hivatala a jövőben nem emel vádat a fájlcserélők ellen. Meyer közvetlen főnökét válaszul feljelentették a film- és zeneipari szervezetek. Meyer arra hivatkozott, hogy a zeneipar csak januárban és februárban 2000 IP-cím tulajdonos személyes adatainak kiderítését kérte a wuppertali ügyészségtől. Csak Észak-Rajna-Vesztfáliában minden hónapban átlagosan 5500 feljelentés érkezik a fájlcserélők ellen, az eddigi nyomozások ugyanakkor havonta átlagosan félmillió eurójába kerülnek a német államnak, ezáltal az adófizetőknek. A kölni tartományi bíróság szeptember végén úgy döntött, hogy a jogvédő szervezetek 200 eurót kötelesek fizetni minden az internetszolgáltatóktól kikért IP-cím után.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások