Informatikai szakemberhiánnyal küzd Ausztria

Informatikai szakemberhiánnyal küzd Ausztria

2008. október 17. 13:48, Péntek
A gazdasági válság mellett nyugati szomszédunknál még humánerőforrás-problémák is súlyosbítják a helyzetet. Az it-indikator nevű anyagból kiderült, hogy Ausztriában egyre több informatikai és számítástechnikai szakemberre lenne szükség. Mindezt tetézi, hogy az idei év utolsó negyedévére már a sógorok is érezni fogják a gazdasági válság munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatásait.

A Robert Fitzthum által készített dokumentum rámutatott, hogy az európai uniós államban jelenleg túl kevés a képzett informatikus és a probléma hosszú távú stratégiai megoldást kíván. Változtatni kellene többek között a képzési rendszeren, támogatni kellene, hogy több női munkaerőt foglalkoztassanak a cégek. Az, hogy az IT-vállalatok egyre kevesebb nőt foglalkoztatnak, egész Európában megfigyelhető.

"A leginkább kreatív emberekre és fejlesztőkre van szükség. 180 százalékkal nőtt az igény a képzett IT-vezetők, 48 százalékkal pedig marketingszakemberek iránt. Ugyanakkor kevesebb tanácsadóra van szükség. Különösen a szoftverfejlesztők keresettek, legyen szó Java-programozókról, terméktámogatás és rendszergazdai feladatok elvégzéséről vagy SAP-szakértőkről" - nyilatkozta Robert Fitzthum. Az információt alátámasztották az Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) adatai is, amelyek alapján szeptemberben 5,4 százalékkal kevesebb IT-szakembert regisztráltak, mint korábban.

"Az IT-munkaerőpiacon az elmúlt hónapokban és jelenleg is nagyon jó a helyzet" - közölte Beate Sprenger, az AMS szóvivője. Az még kérdéses, hogy a gazdasági válság miként hat majd a munkaerőpiacra, de a szakértők a helyzet romlására számítanak. Az informatikai szakemberhiány Németországban még súlyosabb problémát jelent. A nagy cégek és a vállalkozások jelenleg is kereken 45 000 szoftverfejlesztőt, projektmenedzsert és tanácsadót keresnek - derült ki a BITKOM német szakmai szervezet anyagából.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások