Biztonsági okokból engedélyeznék a távközlési adatgyűjtést

Biztonsági okokból engedélyeznék a távközlési adatgyűjtést

2008. október 29. 14:37, Szerda
Az Európai Parlament egyik előterjesztése szerint a távközlési cégeknek a jövőben kötelező lenne az előfizetőik szinte minden információját tárolniuk.

A javaslat kidolgozói a változtatást biztonsági okokkal indokolták és ez mind az előfizetők tartózkodási helyével, mind az ismerősi körükkel kapcsolatos adatokra vonatkozna. Az elképzelés ellen máris tiltakozott 11 civil szervezet. A Michael Glos német gazdasági miniszterhez eljuttatott levelet számos egyesület, köztük a Chaos Computer Club (CCC), a Német Adatvédelmi Egyesülés, a Német Újságíró Szövetség és a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége képviselői írtál alá.

A civil szervezetek többek között azt kifogásolták, hogy amennyiben elfogadják az előterjesztést, úgy - már korábban megszavazott távközlési adattároláson kívül - a telekommunikációs vállalatok újabb adatgyűjtési lehetőséget kapnak a kezükbe. Ráadásul a további előfizetői információk megszerzése korlátlan mértékben valósulhatna meg és az adattárolás tetszőleges ideig tarthatna. Hasonló levelet kapott Viviane Reding távközlési és média ügyekért felelős európai uniós biztos, Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi biztos és az Európai Parlament belső piaci Bizottságának elnöke is.

Az Adattárolási Munkakör által nyilvánosságra hozott iratból ugyanakkor az derült ki, hogy a változtatási javaslat hátterében a Business Software Alliance (BSA) lobbitevékenysége áll. A szervezet ugyanis nemrég levelet küldött minden európai uniós tagállam kormányának, amelyben azt sürgette, hogy vegyék ki az internetes forgalmi adatokat az adatvédelmi jog hatálya alól. A tizenegy civil egyesület szerint ugyanakkor pont most van szükség az adatvédelem erősítésére, hiszen az elmúlt hónapok adatkiszivárgási botrányai rámutattak, hogy még bőven van tennivaló ezen a területen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások