Elkészült az USB 3.0

Elkészült az USB 3.0

2008. november 14. 09:28, Péntek
Jövő héten ismertetik az USB harmadik generációjának pontos specifikációját, az első teszteken mért adatokat azonban már most szemrevételezhetjük - a korábban beígért tízszeres gyorsulás nem mindenhol mutatkozik meg.

A SuperSpeed USB néven is emlegetett harmadik generáció a jövő héten San Josében esedékes SuperSpeed USB Developer Conference alatt mutatkozik majd be. Itt megjelennek majd a szabványt támogató nagyobb gyártók és szervezetek, elsősorban azért, hogy maguk is átvegyék a pontos specifikációt, illetve hogy egységükkel biztosítsák be annak gyors elterjedését. A tervek szerint az USB 3.0 minden asztali és mobil számítógépben helyet kap majd.

A megjelenésig hosszú és rögös út vezetett: az Intel még 14 hónappal ezelőtt jelentette be a technológia kidolgozását, ezt követően azonban nem alakult túlságosan jól az egymással szövetkező gyártók viszonya. A helyzet odáig fajult, hogy az nVidia és az AMD (egyéb gyártók támogatása mellett) saját szabvány kifejlesztésével fenyegetőzött, miután az Intel nem volt hajlandó megosztani velük a vezérlőtechnika bizonyos részleteit. A processzorgyártó előbb tagadta a vádakat, majd pedig elérhetővé tette a részletes specifikációt, hogy megelőzze a további gondokat. Innen már könnyen visszataláltak az egységhez, elhárultak a legnagyobb akadályok.

A szabvány egészen pontosan 4,8 Gbps-os átviteli sebességet tesz lehetővé a számítógépek és a csatlakoztatott eszközök között, a gyártók pedig tízszeres növekedést emlegetnek az USB 2.0-hoz képest. Ez persze nem mindenhol igaz, a pontos adatok a körülményektől függnek. Az első tesztekben (a WinHEC alatt) például egy 25 GB-os nagyfelbontású mozifilm másolásával mérték le a pontos sebességet, és míg az USB 1.0 esetében több mint 9 órát vett igénybe a művelet, a második generáció 14 perc, a harmadik pedig mindössze 70 másodperc alatt megbirkózott a feladattal. Ez több mint tízszeres gyorsulást jelent, ám a pontos sebesség 2,857 Gbps, nem pedig a fent említett maximum.

A szövetség tagjai mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az új energiakezelési technológiát és optikai kábelezést támogató szabvány minél előbb elterjedjen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások