Érdeklődik az nVidia a netbookok iránt

Érdeklődik az nVidia a netbookok iránt

2008. december 7. 17:13, Vasárnap
Ennyit sikerült kihúzni a vállalat egyik vezetőjéből, ez azonban egészen más álláspontot sejtet, mint az AMD és az Intel kijelentései. A VIA-val kötött megállapodás révén azonban kirajzolódnak a cég tervei.

Marv Burkett, az nVidia pénzügyi igazgatója a hét közepén árulta el, hogy a cég igenis érdeklődik a netbook megoldások szegmense iránt, arról tehát szó sincs, hogy elvetnék a beszállás gondolatát. Ezt azonban a piac alakulásától és a megfelelőnek tűnő időpont elérkezésétől teszik függővé, vagyis arról nem hajlandók elárulni részleteket, hogy mikor várhatjuk termékeik felbukkanását. A szegmensnek tehát még erősödnie, érnie kell ahhoz, hogy az nVidia elszánja magát.

Nem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy nemrég együttműködési megállapodást kötöttek a VIA vezetésével, amely saját koncepciót dolgozott ki az ideális netbook készülékek legyártására. Bár az ikermagos Nano csak 2010-ben érkezik majd, a cég addig is meglévő processzoraira és egyéb gyártók komponenseire építve ösztönözné a második vonalba tartozó cégeket a netbook készülékek legyártására, mégpedig elsősorban az abszolút slágernek tűnő Intel Atom chipek ellenében. Tekintettel arra, hogy a Nano puszta erejével lenyomja az Atomokat, a VIA próbálkozása nem teljesen esélytelen.

A tavasszal létrejött megállapodás értelmében a VIA a központi processzort, az nVidia pedig az e köré épülő chipkészletet dobná be a közösbe, hogy kellőképp versenyképes megoldásokkal álljanak elő. Akkor 2009 első negyedévét jelölték meg az első termékek valószínű megjelenési időpontjának, vagyis egyre jobban közeledünk a debütáláshoz. Újabb részletet azonban ezzel kapcsolatban nem árult el a pénzügyi igazgató, így továbbra is a sötétben tapogatózunk azt illetően, hogy miként is fest ez a közös fejlesztés.

Az érdeklődés ténye azonban mindenképpen fontos, hiszen az AMD és az Intel is meglehetősen negatívan áll a netbook szegmenshez. Hamarosan kiderül, hogy mivel is tudtak előállni az nVidia és a VIA háza táján.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások