Feloldották a Wikipedia angliai blokádját

Feloldották a Wikipedia angliai blokádját

2008. december 10. 18:26, Szerda
Az Internet Watch Foundation (IWF) hivatalosan is megszüntette a Wikipediához való hozzáférések blokkolását. A blokádot azután vezették be, hogy kiderült: a Scorpions "Virgin Killer" című albumjának borítóján egy meztelen kiskorú lány látható.

A brit szervezet - az Európai Bizottság és a helyi kormány támogatásával - az internetes gyermekpornográfia ellen küzd és a borító megtalálása múlt hét szombaton tette indexre a Wikipediát, amelyet azután a Wikimedia Alapítvány felmérése szerint a brit felhasználók 95 százaléka nem tudott elérni. Az intézkedés nagy vitát váltott ki. Az IWF végül azzal indokolta a mostani lépését, hogy ugyan a borító sérti a brit törvényeket, de a borítót már több évtizede adták ki.


Az IWF önmaga állítja össze a tiltott tartalmakat felsoroló listáját, amit rendszeresen frissít és az információkat továbbküldi az internetszolgáltatóknak. Az eset azért váltott ki nagy visszhangot, mert a szóban forgó borító az 1976-os Scorpions albumán jelent meg és eddig nem sokaknak szúrt szemet. Az IWF hivatalosan is elnézést a Wikipedia látogatóitól a történtek miatt. A blokád azonban nem csak az olvasókat, hanem a szerkesztőket is érintette, akik több napon át nem tudták végezni a munkájukat.

A blokád elrendelését bírálta többek között az Electronic Frontier Foundation (EFF) is, mondván az IWF rossz logikát követett. Sue Gardner, a Wikimedia ügyvezetője megkönnyebbülve fogadta az Internet Watch Foundation bejelentését és megköszönte a gyors intézkedést. Mike Godwin, az alapítvány ügyvédje elmondta, hogy ugyan egyetértenek az IWF céljaival, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ez az eset is megmutatta, miszerint az illegális tartalmak ellen fellépő szervezeteknek a munkájuk végzése során körültekintőbben kellene eljárniuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások