Egyéb böngészők is bekerülhetnek a Windowsba

Egyéb böngészők is bekerülhetnek a Windowsba

2009. január 25. 16:12, Vasárnap
Az Európai Bizottság ezúttal nemcsak az Internet Explorer jelenlétét kifogásolja a Windows operációs rendszerek esetében, hanem az egyéb választható böngészők hiányát is - ezt orvosolhatják majd idén.

A Microsoft az Amerikai Tőzsdefelügyelethez eljuttatott részletes negyedéves jelentésében megemlíti, hogy az Európai Bizottság komoly lépéseket tervez a Windows terjesztésével kapcsolatban. A dokumentum szerint a tervek között szerepel a szoftvercég és az OEM gyártók rákényszerítése az egyéb, külső fejlesztők által készített böngészők bevonására, amely lehetővé tenné a vásárlóknak az azonnali választást.

Ennek eredményeként tehát az új konfigurációkat beszerző vásárlók az első telepítést/bootolást követően rögtön kiválaszthatnák, hogy mely böngészőt kívánják használni a jövőben - ez lehetne továbbra is az Internet Explorer, vagy egy eddig külsőnek számító, alternatív szoftver. A lépés természetesen megkívánná, hogy ezek az alternatív böngészők a Windows operációs rendszer részeként érkezzenek, vagyis azt Redmondnak kellene garantálni, hogy a rivális megoldások is bekerülnek saját szoftverébe. Szerintük ez ezzel egy időben azt is megkövetelné, hogy az IE mellőzése esetében kiiktassák annak bizonyos részeit, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.

A részletes anyagból azt is megtudhatjuk, hogy a testület a Windows mellett az Office csomagot is megvizsgálta, mégpedig az egyes szoftverek közötti kompatibilitás, interoperabilitás szempontjából. A vizsgálat során egy beadványt kaptak a szoftvercég riválisait tömörítő szövetségtől, amely éppen ezen kompatibilitás hiányát kifogásolja, így várható, hogy az idei évben az Office kapcsán is újabb intézkedésekre kerül sor európai részről. Ezzel kapcsolatban azonban részletek még nem láttak napvilágot.

2009 tehát a jelek szerint a Microsoft és az Európai Bizottság közötti legújabb összecsapás jegyében telik majd el - meglátjuk, ezúttal sikerrel jár-e az eddig Redmond kapcsán többnyire kudarcot valló testület.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások