Milyen egy jó robotápoló?

Milyen egy jó robotápoló?

2009. február 1. 15:56, Vasárnap
A jelenlegi robotápolók már képesek a gyógyszerek adagolására és az ételek, illetve italok felszolgálására, azonban sok beteg idegenkedik a velük való kapcsolattól.

Egy ápolótól általában azt várják el a páciensek, hogy felkészült legyen, precíz, udvarias, figyelmes, türelmes és könnyen lehessen vele kommunikálni. Nos, a Duisburg-Esseni Egyetemen most indított kutatóprogram célja pont annak kiderítése, hogy az emberek mennyire fogadnák el a robotápolókat. A projektet, amelyben a Fraunhofer Intézet Gyártástechnikai és Automatizálási Intézete, valamint két ludwigsburgi cég vesz részt, a német kutatási minisztérium három éven keresztül összesen 1,5 millió euróval támogatja.

"Alapvetően azt a kérdést vizsgáljuk meg, hogy technikai megoldásokkal lehet-e és ha igen, miként javítani az ápolásra szoruló emberek életminőségén. Többek között kíváncsiak vagyunk arra, hogy a személyre szabott és elfogadott technikai szolgáltatásokkal önállóbbá válhatnak-e a nyugdíjasok" - említett néhány példát Karen Shire professzor, a program koordinátora. A vizsgálatok középpontjában két robotápoló, a Care-O-bot és a CASERO áll. Mindkét eszközt egy egészségügyi intézményben tesztelik majd és közben folyamatosan figyelni fogják, hogy a páciensek miként reagálnak az új személyzetre.

Már most vannak olyan egészségügyi kisegítő robotok, amelyek képesek például a kórházi szeméttárolókat kiüríteni, betegaktákat egyik helyről a másikba elszállítani vagy frissítőket hozni a betegeknek. A szakemberek elsőként arra keresik a választ, hogy mennyire van igény a robotápolókra. Az első tesztekre várhatóan 2010-ben kerül majd sor.

"Ki akarjuk találni, hogy miként kaphatnak nagyobb szerepet a technikai innovációk az egészségügyi ellátó szolgáltatásokban. Ezen kívül kíváncsiak vagyunk arra is, hogy milyen szerepet játszanak az optimalizált tudástovábbítás, a javított kommunikáció és az új technikák a szolgáltatók és az ápolásra szorulók közötti kapcsolatokban" - közölte Diego Compagna, a projekt egyik munkatársa. Az így megszerzett tapasztalatokat később hasznosítanák a robotápolók kifejlesztésekor és az új modellek már képesek lennének a kórházi személyzet tehermentesítésére. A szakemberek szerint azonban a robotok sosem váltják majd fel teljesen az embereket.

Érdekesség, hogy korábban a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) mérnökei is megalkottak egy Domo nevű robotápolót, amely alkalmas például egyes tárgyak mozgatására, elrendezésükre és házimunkák elvégzésére. A program célja szintén a tapasztalatszerzés volt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások