Nem lesz több Windows 7 béta

Nem lesz több Windows 7 béta

2009. január 31. 23:46, Szombat
Miközben elkészült a Vista SP2 utolsó előtti előzete, a Microsoft jelezte, hogy valóban nem lesz több bétaváltozat a Windows 7 esetében. Külső fejlesztők egyszerűen kihasználható hibára bukkantak az új szoftverben.

A szoftvercég a napokban küldte ki a körlevelet a kiválasztott tesztelőknek, miszerint elkészült a Vista második javítócsomagjának úgynevezett RC-Escrow változata, amely a fejlesztés leállását, pontosabban annak befejezését jelenti. Innentől kezdve a maradék hibák kijavítására koncentrálnak, vagyis egyre közelebb kerülünk az SP2 hivatalos megjelenéséig. Ennél azonban valószínűleg fontosabb az új operációs rendszer menetrendje, amelyet szintén megerősítettek a vállalat részéről.

Steven Sinofsky, a Windows és Windows Live Engineering Group vezetéséért felelős alelnök egy blogbejegyzésben ismételte meg a korábbi kijelentéseket, miszerint nem várható egy második béta megjelenése. Ehelyett rögtön a Release Candidate verzió érkezésére számíthatunk, igaz azt ezúttal sem kötötte az orrunkra, hogy erre pontosan mikor kerülhet majd sor. Kifejtette viszont, hogy jelenleg a visszajelzéseket dolgozzák fel, és igyekeznek egy olyan útitervvel előállni, amely lehetővé teszi a lehető legjobb állapotban lévő változatok megjelenését - minimális számú hibával. Emellett természetesen a sebességen is szeretnének javítani, amely a nyilvános béta esetében némileg romlott a korábbi előzetesekhez képest.

A Windows 7 esetében eközben egy érdekes hibára hívta fel a figyelmet egy külső fejlesztő, amelyet ráadásul igen könnyen kihasználhatunk. Azt már szinte mindenki tudja, hogy a Vista esetében igencsak idegesítőre sikeredett UAC az új szoftverben részletesen állítható lesz, alapesetben pedig csak akkor zavar felugró ablakokkal, ha külső programok próbálnak változtatni a fontos rendszerbeállításokon. Ezt azonban most megkerülhetjük, a Windows 7 alatt ugyanis egy régóta ismert és használt VBScript segítségével kikapcsolhatjuk az UAC-t, majd pedig újraindíthatjuk a rendszert, hogy érvényt szerezzünk a változtatásnak.

A szkript futtatása ugyanis megtéveszti a rendszert, amely közvetlen felhasználói bevitelnek véli az ily módon végrehajtott utasításokat - ez pedig alapesetben nem ütközik korlátokba. A Microsoft jelezte, hogy nem tartja komoly hibának a jelenséget, így nem várható javítás a végleges változatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások