Ingyenes WLAN-hálózat lesz Berlinben

Ingyenes WLAN-hálózat lesz Berlinben

2009. február 26. 08:56, Csütörtök
Úgy tűnik, hogy három év után végre pont került a német fővárosban kialakítandó vezeték nélküli internethálózat ügyére.

Hivatalossá vált, hogy a Kurfürstendamm és a Tauentzien által határolt City West, illetve a Friedrichstrasse és az Unter den Linden által övezett City Ost nevű területen alakítják ki az ingyenes berlini WLAN-hálózatot. Az ügyben három esztendőn át komoly vita volt, amelynek a berlini szenátus testületeinek mostani döntése vetett véget. "A berlini szenátus gazdasági és városfejlesztési részlege megállapodott egymással két program elindításában, amelyeknek köszönhetően hamarosan megvalósulhatnak és tesztelhetők lesznek a vezeték nélküli internetes szolgáltatások" - mondta Harald Wolf polgármester, gazdasági, technológiai és nőügyekért felelős városvezető.

A fejlesztés mellett leginkább Michael Müller, az SPD egyik vezetője lobbizott, akinek kedvenc témája egy fővárosi innovációs offenzíva elindítása. "Úgy gondolom, hogy ezzel a beruházással Berlin elsősorban a fiatalok számára még vonzóbb lesz. Ez a program jól illik a főváros médiavárosként való megjelenésébe. Nagyon örülünk ennek az első fontos lépésnek" - jelentette ki a politikus.

A berlini szenátus városfejlesztési részlege elismerte, hogy a vita elhúzódásának technikai okai voltak, hiszen számos kérdést kellett tisztázni. Így többek között el kellett dönteni, hogy hova kerülnek a WLAN-adók, illetve hogy ezek az állomások elhelyezhetők-e az utcai lámpákon. Mivel sikerült a kérdéseket megnyugtató módon rendezni, elhárult minden akadály a program elől. Wolf hozzátette, hogy a technikai problémákon kívül felmerült az a kérdés, miszerint: mennyire egyeztethető össze a WLAN-hálózat a városképpel.

"Üdvözöljük a döntést, de reméljük, nem ez lesz az egyetlen ilyen beruházás az idén" - közölte Stefan Ziller, a Zöldek internetszakértője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások