1,5 GBps-ot kínál egy új SSD-megoldás

1,5 GBps-ot kínál egy új SSD-megoldás

2009. március 15. 15:55, Vasárnap
A Fusion-io cég fejlesztése megmutatja, hogy mi a különbség az asztali vonalra szánt termékek, valamint a profi felhasználásban élen járó változatok között - háttértárolójuk 1500 MB-ot olvas be másodpercenként.

A napokban már beszámoltunk egy rendhagyó megoldásról, amely az SSD-háttértárolókat nem a megszokott SATA-buszon, hanem a PCI Express bővítőkártyáknak szánt illesztőn keresztül veszi igénybe. Az OCZ üdvöskéjén azonban messze túltesz a Fusion-io most ismertetett megoldása, amely tárolókapacitásban egyelőre nem, ám sebességben rögtön maga mögé utasítja a riválisokat.



Az ioDrive Duo névre keresztelt bővítőkártya több modult tartalmazhat, mindegyik egy-egy meghajtónak felel meg. A fejlesztés itt is a PCI Express bővítőhely sebességére támaszkodik, amire szükség is van, hiszen a cég raw output esetén akár 20 Gbps-os iramot is elérhetőnek tart, míg hosszabb ideig nagyjából 1,5 GBps, azaz 1500 MBps tartható az olvasás terén, ám a fejlesztés az írásban sem marad nagyon el ettől a szinttől 1400 MBps-os eredményével. Nagyobb adatközpontokban, fontosabb szervereknél természetesen több kártyát is kombinálhatunk, négy ilyen példány esetén tehát 6 GBps-os sebességet érhetünk el.

A Fusion-io nyilván professzionális, nagyvállalati felhasználásra szánja termékét, amely a tervek szerint áprilisban jelenik majd meg a piacon. Első körben három különböző változatot kínálnak, sorrendben 160, 320, illetve 640 GB kapacitással, míg az 1,28 TB-os verzió az év második felében érkezik majd. A megoldás további előnye, hogy az egyazon kártyán helyet kapó két modult RAID-1 mirror összeállításban is dolgoztathatjuk, így az adatmentés is megoldott.

A fejlesztés természetesen egyéb apróságokkal is kiegészül, így például a multi-bit error detection, illetve a chipszintű N+1 redundancia is elérhető, a cég pedig a megfelelő hűtésről is gondoskodott, ahogy az a képen is látható. A várható árról egyelőre nem közöltek információt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások