Megfúrhatja az AMD átalakulását az Intel

Megfúrhatja az AMD átalakulását az Intel

2009. március 17. 13:58, Kedd
Az Intel figyelmeztette vetélytársát, hogy a processzorgyártás kiszervezésével az újonnan létrejövő vállalat nem használhatja fel a 2001-es megállapodás részeként átadott licenceket és technológiákat.

Az Intel és az AMD még 2001-ben újította meg keresztlicenc megállapodását, amely lehetővé teszi a kisebbik processzorgyártónak az x86 utasításkészlet és a kapcsolódó technológiák felhasználását. Az AMD azonban ezekben a hetekben jelentős átalakuláson megy végbe, hogy némileg helyrerázzák az anyagi helyzetet és stabilizálják a céget - riválisuk úgy véli, hogy az újonnan megalakuló cég nem számít az AMD leányának.

Ez a kitétel pedig azt jelentheti, hogy a gyártósorokat, valamint a processzorgyártással kapcsolatos feladatokat átvevő új vállalat, a Global Foundries, nem használhatja fel a licenceket, ez pedig a processzorgyártás teljes leállítását eredményezheti, akár két hónapon belül. A 2001-es szerződés szerint nem ruházhatják át a megállapodásban foglalt technológiák felhasználási jogát egy harmadik vállalatra, a vita tehát most azon folyik, hogy vajon az új cég az AMD leányának minősül-e vagy sem. A hivatalos közlemény szerint az Intel október óta próbál megegyezésre jutni vetélytársával, eddig azonban nem koronázta siker ezen törekvéseket, így most nyilvánosságra hozzák a figyelmeztetést.

A keresztlicenc megállapodás előírja, hogy az ilyen jellegű vitákat a két fél közötti megegyezéssel kell rendezni, vagyis a közeljövőben további tárgyalások, egyeztetések várhatók. Az Intel vagy beleegyezik a harmadik fél létrejöttébe és további működésébe, vagy megpróbálja ellehetetleníteni a céget, ez pedig komoly bajba sodorhatja az AMD-t, mivel kiesne a teljes processzorgyártó kapacitás. Azt még nem tudni, hogy az Intel milyen feltételek mellett lenne hajlandó rábólintani a változásokra.

Érdekes módon az AMD úgy véli, hogy az Intel éppen ezzel a lépéssel, vagyis a figyelmeztetés nyilvános közlésével sértette meg az eredeti megállapodást - meglátjuk, mire jutnak a felek az elkövetkező időszakban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások