Megbukhat a német szövetségi e-mail rendszer

Megbukhat a német szövetségi e-mail rendszer

2009. március 26. 07:51, Csütörtök
A Bundesratban komoly tiltakozást váltott ki az elektronikus kormányzati honlapok és az azokhoz szorosan kapcsolódó szövetségi e-mail rendszer létrehozásáról szóló tervezet.

A tartományok belügyi bizottságának áprilisi szavazási ajánlásában például egyetlen szóval minősítik az elképzelést: "elégtelen". A testület azt javasolta a tartományok vezetőinek, hogy ne támogassák a tervezetet. A bizottság ugyan egyetért egy biztonságos elektronikus kommunikációs rendszer hátterét biztosító jogi keret kidolgozásával, a jelenlegi koncepció azonban erre nem alkalmas.

A legnagyobb probléma a szakemberek szerint, hogy az új oldalak miatt számos szolgáltató jelenhet meg a piacon, akiknek az ellenőrzése nem lehetséges. De attól is tartani lehet, hogy a rendszer a felhasználók számára átláthatatlan lesz. A grémium nem tartja jónak azt sem, hogy ötvöznék az állami és a kereskedelmi szolgáltatásokat, mert így könnyen lehet, hogy reklámok jelennek meg egy hivatalos állami honlapon. Szintén komoly gondot okozhat, hogy a jelenlegi tervezet nem egyeztethető össze a biztonságos elérés szabályait tartalmazó Secure Access to Federated E-Justice/E-Government (SAFE) programmal.

A legfontosabb az lenne, hogy egy, az Európai Unió előírásainak és ajánlásainak is megfelelő, valóban biztonságos és állami rendszer jöjjön létre. Jelenleg ugyanis számos alkalmazandó biztonsági és technikai megoldás nem világos. A belügyi és a jogi bizottság ugyanakkor közölte, hogy mindenképpen készít módosítójavaslatokat a tervezethez, mert az ötletet jónak és megvalósítandónak tartják. A változtatásokon túl azonban a felhasználókat is fel kell világosítani, hogy milyen jogaik, lehetőségeik és kötelezettségeik lennének az új szövetségi e-mail rendszer használatával kapcsolatban.

A De-Mail létrehozásának ötlete tavaly októberben merült fel Németországban és novemberben már nyilvánosságra is hozták az első részleteket. A német kormány februárban fogadta el az új rendszerről szóló előterjesztést, amely szerint 2010-től működhetne a De-Mail. Peter Schaar német adatvédelmi biztos korábban sürgette, hogy teljes körűen titkosítsák a kommunikációt, valamint lehetővé kellene tenni, hogy az emberek az egyes szolgáltatásokat a személyes azonosítás nélkül is igénybe vehessenek. Ráadásul nem érheti hátrány az ügyintézésben azokat a személyeket, akiknek nincs De-Mail-címük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások