Börtönbe kerülnek a Pirate Bay adminjai

Börtönbe kerülnek a Pirate Bay adminjai

2009. április 17. 15:01, Péntek
Bekövetkezett az, amitől sokan tartottak: a népszerű torrentportál négy üzemeltetője elbukta a bírósági pert. Jutalmuk fejenként 1 év börtönbüntetés, valamint 3,6 millió dollár, ám szerintük az oldal érintetlen marad.

A hírt elsőként Peter Sunde osztotta meg a nagyközönséggel, mégpedig saját Twitter oldalán, amelyen nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a fontos hírek kiszivárogtatása eddig kizárólag a filmes világra volt jellemző. Most azonban ugyanez esett meg a bírósági per ítéletével is, ami meglehetősen vicces - az már kevésbé, hogy a négy admint a hivatalos közlemény szerint is 1 év börtönnel, valamint tetemes pénzbüntetéssel sújtották.

Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom és Peter Sunde eszerint egy évet töltenek majd a hűvösön, mégpedig az indoklás szerint a fájlcserélést és a kalózmásolatok terjedését elősegítő szolgáltatás létrehozásáért és annak további üzemeltetéséért. A Twitteren található bejegyzésben ugyan Sunde leszögezte, hogy az égvilágon semmi nem történik majd magával az oldallal, sőt személyesen velük sem, mindez csupán a szórakoztatóiparnak és a közönségnek szánt cirkusz, ám az ítéletet immár nem lehet semmibe venni, kétségtelen, hogy komoly következményekkel számolhatnak az üzemeltetők.


Gottfrid Svartholm Warg és Peter Sunde

A per kritikusai továbbra is azt hangoztatják, hogy a svéd hatóságok meghajoltak az amerikai filmipar akarata előtt, kizárólag ennek köszönhető, hogy egyáltalán felmerülhetett a négy admin felelősségre vonásának lehetősége. Nem árt azonban hozzátenni ehhez, hogy eredetileg még ennél is súlyosabb ítélet mellett állt ki az MPAA, valamint az IFPI, ezt azonban még a per elején dobták, mivel a bizonyítékok meglehetősen ingovány talajon álltak.

Azt még nem tudni, hogy a börtönbüntetés letöltését mikor kezdi meg a négyes, illetve hogy mi lesz az oldallal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások